=

Itt kereshet szakembereink között.


KÉRDEZZEN TŐLÜNK

A pszichopaták köztünk élnek? 2.
ONLINEPSZICHOLÓGIA
ONLINEPSZICHOLÓGIA
- 2017. 03. 10. 16:26

bohóc.jpg

 Annak ellenére – vagy éppen amiatt – hogy ez a betegség a társadalmi beilleszkedés zavarairól szól, a pszichopatologikus személyiségek nem átélik, hanem elsajátítják a társadalmi integráció feltételeit. Ugyanakkor, mivel nem érzik át ennek lényegét, az egész inkább színjáték, vagy mondhatni a cél érdekében bevetett eszköz, semmint meggyőződéses alapú viselkedésmód.

 A Nagy Brit Pszichopata Felmérés (Great British Psychopath Survey, 2011)

Kevin Dutton brit pszichológus és író, saját bevallása szerint felosztja saját idejét a komoly laboratóriumi kutatások és a népszerű írás között. Legfőbb kutatási területe a pszichopátia, amelyről számos nagy sikerű könyvet írt már. Sajátos megközelítési módját tükrözik műveinek címei is: A pszichopaták bölcsessége: mit tanulhatunk a szentektől, a kémektől és a sorozatgyilkosoktól a sikerről, A jó pszichopata kézikönyve stb.. Elhíresült megállapításai közül az egyik igen elgondolkodtató: „A pszichopata bűnözők egyik jellegzetessége, a megalománia, úgy tűnik igen közeli rokona a kapitalizmus által legjobban díjazott tulajdonságcsomagnak.”

2011-ben indította el a Nagy Brit Pszichopata Felmérést, amely csak az első volt a felhívások révén megvalósult felméréseinek. Szintén 2011-ben rendezte meg a Pszichopaták Éjszakáját, amelyen a felhívására 700.000 válasz érkezett. Dutton-nak nagy szerepe van abban, hogy az antiszociális személyiségzavarok szóba kerülnek társadalmi szinten, sokakat megtanít felismerni ezeket. Elgondolkodtató kérdéseivel ráveszi az embereket arra, hogy ők maguk is utánajárjanak annak, belegondoljanak abba, hogy a társadalom, amelyben élünk mennyiben díjazza a pszichopatologikus személyiségvonásokat.

A NBPF eredményeként felállított egy listát, amelyben azokat a szakmákat és munkaköröket sorolja fel, ahol a legnagyobb arányban fordulnak elő a pszichopatologikus személyiségvonásokkal rendelkező emberek (és persze a leginkább adják ezek a sikerük alapját). Ezek: ügyvezető igazgató, ügyvéd, médiaszemélyiség, értékesítő, sebész, rendőr, újságíró, egyházi munkás, séf, köztisztviselő.

 

A blogbejegyzést ONLINEPSZICHOLÓGIA pszichológus küldte be, kattints ide, hogy megtekintsd a szakember adatlapját!

 

KÉRDEZZEN TŐLÜNK