=

Itt kereshet szakembereink között.


KÉRDEZZEN TŐLÜNK

A pszichopaták köztünk élnek? 1.
ONLINEPSZICHOLÓGIA
ONLINEPSZICHOLÓGIA
- 2017. 03. 10. 16:27

horror.jpg

 A különféle horrorfilmek és thrillerek rendezőinek egyik kedvenc témája a társadalmilag tökéletesen beilleszkedett sorozatgyilkos, akinek két élete csupán alkalmanként ér össze egymással, miközben környezete felé a tökéletes családapát mutatja. További kedves téma a két életet élő üzletember, akinek halálakor derül ki a két családja számára a másik létezése. Gyakran feldolgozott téma a nagy hatalomra szett tevő emberek élete, amelyben a gátlástalan, mindenkin átlépdelő sikerember áll piedesztálra, vagy az önbíráskodó magányos farkas, akinek társadalmi kapcsolatai, értékrendje és erkölcsei is hagynak kívánnivalót maguk után.

 Persze ezek csak filmek, mégsem szabad arról elfeledkeznünk, hogy ezek a szereplők szociopatologikus vonásokat mutatnak. Más néven antiszociális személyiségzavarnak nevezzük összefoglaló néven azokat a pszichés betegségeket, amelyek következtében a beteg képtelen beilleszkedni a társadalomba. A személyiségzavar legfőbb jellemzői, hogy az érintett érzelemmentes, nem fél a tettei következményeitől és nem tanul a hibáiból. 

Az antiszociális személyiségzavarok közé tartozik a szociopátia, a pszichopátia, továbbá az aszociális, antiszociális és amorális személyiségzavarok. Ezek a megnyilvánulások ugyanannak a személyiségzavarnak a részterületeit fedi le: az amorália az erkölcsi érzék hiányát, a szociopátia az együttérzés és empátia hiányát, a pszichopátia a gátlástalanságot fedi. 

A társadalomra a pszichopatologikus személyiségzavar jelenti a legnagyobb veszélyt. A pszichopatákról általában nagyon nehéz megállapítani, hogy személyiségzavarban szenvednek, hiszen magabiztos (sőt sokszor könnyed) fellépésű, nyílt személyiségű, kedves emberek, akik ugyanakkor semmilyen gátat nem éreznek maguk előtt arra vonatkozóan, hogy szabadon döntsenek és cselekedjenek, akár a törvényeket is átlépve. Nem törődnek érzelmekkel – ők maguk is általában sekélyes érzelmi életet élnek – nem éreznek együtt embertársaikkal, szinte tárgyakként használják és manipulálják azt, aki a környezetükbe kerül. 

Folytatjuk!

 

A blogbejegyzést ONLINEPSZICHOLÓGIA pszichológus küldte be, kattints ide, hogy megtekintsd a szakember adatlapját!

 

KÉRDEZZEN TŐLÜNK