=

Itt kereshet szakembereink között.


KÉRDEZZEN TŐLÜNK

Átnevelőtáborok - gyerekkínzás a gyerek érdekében 1.
OnlinePszichológia
OnlinePszichológia
- 2017. 03. 08. 13:57

Tábor.jpg

Elképesztő, hogy még napjainkban is vannak világszerte olyan intézmények, ahol azokat a gyerekeket próbálják erőszakkal „megjavítani” vagy „átnevelni”, akikről a szüleik azt gondolják, hogy ők elrontották a nevelésüket. Fura, hogy a felnőtt emberek képesek hinni abban, hogy évek, esetenként több mint egy évtized „munkáját”, az első érzékeny éveket pár hónapos, vagy néhány éves durvasággal át lehet alakítani.

A deviáns gyerekekhez való hozzáállás erősen hasonlít ahhoz az attitűdhöz, amelyet a társadalom a XVIII. század végégi tanúsított a pszichés betegekkel szemben: az egyetlen „gyógyeszköz” vagy nevelési lehetőség az agresszió, a megalázás, a szóbeli és tettleges bántalmazás volt a kezükben.

Hol romlik el egy gyerek?

A kamaszkor idején minden szülő érzi úgy legalább egyszer, hogy kicsúszott a kezéből a saját gyermeke, hogy elrontotta nevelést már a kezdetektől, hogy a gyereke gyűlöli őt, és hogy „jajjistenem, mi lesz ebből a gyerekből”. A legtöbb esetben nem kell nagyon megijedni, hiszen a kamaszkor a leválásról, a lázadásról, az értékelésről-kritizálásról és az önállósulásról szól.
Persze a különböző szülők tűrésküszöbe eltér, és a gyermekek kezében levő eszközrepertoár is nagyban függ a környezettől és társadalomtól, amiben nevelkedtek.

Az, hogy a gyermekkori fejlődés lépései vagy a kamaszkori csetlések-botlások szélsőségekbe torkollnak több hatás eredménye is lehet. A szülők egymás közötti és a gyermekkel kiépített viszonya, a gyermek esetleges veszteségei, a társai között elfoglalt helye, a tanárai nevelési módszerei és hozzáállása, valamilyen vallási vagy csoportbefolyás, a gyermek túlérzékenysége valamilyen pszichés hajlama stb.

Hogyan lehet megjavítani?

Tény, hogy nagyon félelmetes tud lenni, ha egy gyermek kamaszkori szélsőséges magatartást kezd tanúsítani, ön- és/vagy közveszélyessé válik, drogozni, inni kezd vagy úgy tűnik, hogy tönkreteszi a jövőjét (esetleg a családja jelenét). Sok mindent meg kell tudni tenni azért, hogy ezt elkerüljük, egy dolgot azonban biztosan nem: olyan bánásmódot tanúsítani vagy olyan bánásmódnak kitenni, amely egyaránt rombolja a testét és a lelkét.

 

A blogbejegyzést OnlinePszichológia pszichológus küldte be, kattints ide, hogy megtekintsd a szakember adatlapját!

 

KÉRDEZZEN TŐLÜNK