=

Itt kereshet szakembereink között.


KÉRDEZZEN TŐLÜNK

Szorongás és depresszió
ONLINEPSZICHOLÓGIA
ONLINEPSZICHOLÓGIA
- 2017. 03. 10. 16:36

Harapás.jpg

 Az utóbbi években a tudósok közül egyre többen osztják azt a véleményt, hogy a szorongás és a depresszió nem két külön betegség, hanem egy azon betegség két tünete. A mentálhigiénés kezelések alkalmával elengedhetetlen a pontos diagnózis, hiszen a kezelés sikeressége múlik rajta. Bár a pszichológiában a szorongás és a depresszió két különböző diagnózis, a mindennapi életben az emberek gyakran szenvednek mindkettőtől egyszerre. Kutatások kimutatták, hogy a depressziós betegek 60 – 70%-a szenved szorongástól, és a szorongásos beteg fele depresszió tüneteit mutatja.

 Társbetegségek

Amikor a szorongás és a depresszió együtt fordul elő, a pszichológia társbetegségeknek nevezi őket, és komoly következményeik lehetnek, súlyosbítják a tüneteket és, és nagyban növelik az öngyilkosság esélyét. A társbetegségek mélyrehatóbb vizsgálata során az orvosok egyre inkább hajlanak arra a következtetésre, hogy a szorongás és a depresszió nem két betegség, de egy betegség két tünete. A sebezhető emberek elsőként szorongással reagálnak a különböző stresszhelyzetekben, ennél súlyosabb esetben pedig depresszióba esnek. A depresszió tehát a végső fázis, amikor a páciens feladja a reményt, mentálisan és viselkedésében is lelassul.

A mentális betegségek diagnosztizálása során gyakran nagyon nehéz megkülönböztetni a szorongást a depressziótól, de bizonyos szempontból nem is feltétlenül szükséges, hiszen az a kezelés, amely legyőzi a szorongást, hasznos a depresszió gyógyításában is. A kognitív viselkedésterápia (CBT) igen hatékonynak bizonyult mindkét tünet kezelésében, illetve a különböző, depresszió esetében alkalmazott gyógyszerek segítettek szorongás esetén is. A kettő külön betegségként való kezelése a gyógyszeripart is tévútra vitte, hiszen klinikailag nem megalapozott, így a gyógyszeripari kutatásokat is lassítja.

Kik lehetnek érintettek?

A betegség kifejlődésének okai között természetesen szerepel az öröklődés, amelyik betegnek előfordul a családjában az egyik vagy másik tünet, gyakran örökölte őket. A páciensek kora is szerepet játszhat. Az orvosok kimutatták, hogy azok a betegek, akik 40 éves koruk után kezdenek szorongásos tüneteket mutatni, már igen gyakran szenvedtek depressziótól. Fiatalabb korban a szorongás előre jelezheti a depressziót, az első szorongásos zavarok leggyakrabban a késő gyermekkorban és a korai serdülőkorban jelentkeznek. Ezek a fiatalok nem növik ki a szorongást, komolyabb kezelés nélkül pedig szinte biztosan kialakul náluk depresszió.

A hatékony kezelés

A pszichiáterek által leggyakrabban ajánlott megoldás a gyógyszeres kezelés, melyet egyre gyakrabban utasítanak el a páciensek, hivatkozva az erős, és gyakori mellékhatásokra. A szorongás, és depresszió kezelésében az egyik leghytékonyabb módszer eszköz az Alpha-Stim készülék, mely rövid idő alatt (4-8hét) jelentős életminőségbeli javulást hoz a páciens életébe. A készülék alkalmazható otthon, az irodában munka közben, és jóga előtt és/vagy közben is.

 

A blogbejegyzést ONLINEPSZICHOLÓGIA pszichológus küldte be, kattints ide, hogy megtekintsd a szakember adatlapját!

 

KÉRDEZZEN TŐLÜNK