=

Itt kereshet szakembereink között.


KÉRDEZZEN TŐLÜNK

A boldogságról másképp – Hol is vagyunk igazán „otthon”?
SCHRAMMEL IVETT
SCHRAMMEL IVETT
- 2017. 03. 10. 16:36

magányos cédrus.jpg

 Hol is vagyunk igazán otthon a világban? És egy kapcsolatban mikor vagyunk „otthon”?

 Hányszor halljuk, hogy „a boldogság belülről fakad”, a mi hozzáállásunkon, gondolatainkon múlik, nem pedig a környezetünkön.. És ez igaz is. Csakhogy a gondolatainkat befolyásolja a környezet, ahol élünk, az emberek, akik körülvesznek, a hangulat, a velünk történő és a körülöttünk zajló események. Ettől nem tudjuk teljes mértékben függetleníteni magunkat. (Persze csak ha nem vagyunk „megvilágosodott mesterek”J ) Az általunk megtapasztalt világnak azonban adhatunk sokféle jelentést, gondolkodhatunk róla sokféle módon és valójában ez a jelentésadás, értelmezés dönti el, hogy milyen lesz az erre adott érzelmi reakciónk. Ez dönti el végül, hogy jól érezzük-e itt magunkat vagy sem, hogy szubjektíve milyen világban élünk. Hiszen ahány ember, valójában annyi külön világ létezik.

Ez alapján, elméletileg bárhol és bárkivel boldog lehetne az ember.. Miért nem történik ez mégsem meg? Azért, mert ehhez rengeteg dolgot kellene átértelmezni, „átkeretezni” a gondolataiban, és van, hogy ez belsőleg egyszerűen nem lehetséges, vagy csak nem akarjuk megtenni.. Mert más az ami „külsőleg” lehetséges, kívülről szemlélve megvalósíthatónak tűnik, és más az, ami „belsőleg” lehetséges, valóban megvalósítható. Vannak dolgok, amik azért nem megvalósíthatóak belsőleg, mert a hitrendszerünkbe, meggyőződéseinkbe ütköznek. Ellenkeznek az általunk elfogadott normákkal, értékekkel. Persze az ember hitrendszere is változik, folyamatosan alakul az évek során, sőt változtatható, de vannak bizonyos hitek, meggyőződések, melyek az úgynevezett „szent helyen” állnak. Ezek a legmélyebben gyökerező meggyőződéseink, melyek identitásunk alapját képezik, és ezek rendkívül ellenállóak a változásnak.

Ezért nem tudja az ember elhitetni magával, hogy bizonyos dolgok „jól mennek” vagy „rendben vannak” vagy „szerethetőek” egy adott országban vagy akár egy adott kapcsolatban. Ezért érzi úgy, hogy ezeken a helyeken, ebben a környezetben nem tudna boldog lenni.. Ahogy bizonyos szituációkban, kapcsolatokban sem tudná boldognak érezni magát.

Én azt gondolom, hogy az ember ott lehet igazán boldog és ott érzi magát otthon – azokban a helyzetekben, azon a helyen és abban a kapcsolatban - ahol önmaga lehet, ahol úgy fogadják el őt, ahogy van és ahol ő is úgy tudja elfogadni és szeretni a másik embert, vagy a másik országot, amilyen az valójában.

Persze az is igaz, hogy „csomagban vannak a dolgok”..hogy minden kapcsolat a „kompromisszumok művészete”.. De különbséget kell tenni „jó kompromisszumok” és „rossz kompromisszumok” között. Rossz kompromisszumot is lehet kötni.. csak nem érdemes. Mindenki döntse el, hogy mit érez a maga számára jó és mit érez rossz kompromisszumnak..

 

A blogbejegyzést SCHRAMMEL IVETT pszichológus küldte be, kattints ide, hogy megtekintsd a szakember adatlapját!

 

KÉRDEZZEN TŐLÜNK