=

Itt kereshet szakembereink között.


KÉRDEZZEN TŐLÜNK

A sokkoló igazság a kütyühasználatról
Velez Csaba
Velez Csaba
- 2017. 03. 10. 16:37

mobilok.jpg

  A 21. században az okostelefonok és közösségi oldalak terjedésével egyre több ember válik ezek függőjévé. Nem szokatlan látvány például a buszon vagy a metrón, hogy szinte minden ember a telefonját nyomogatja, teljesen figyelmen kívül hagyva a külvilágot. A közösségi oldalak böngészése nélkül már elképzelhetetlenek a hosszabb utak, de az egészen rövid utazások alkalmával is egyre nehezebben álljuk meg, hogy telefonjainkért nyúljunk.

 A sokkoló tények

A DiscoveryCommunications által 2014 novemberében végzett kutatás szerint a csatorna nézőinek 82%-a megnézte telefonját adásaik közben. Ez a fiatalabb korosztályra kifejezetten jellemző, de az idősebbek körében is egyre gyakoribb ez a szokás.
Ezt a gyakorlatot nevezi az angol nyelv „split-screenliving”-nek, mely párhuzamosan több képernyő, több fórum használatát jelenti. Ez lehet a számítógép és a TV párhuzamos használata, de a különböző TV adások közbeni telefonozás is ide sorolandó. Remek könyv született erről a gyakorlatról és ennek hatásairól az amerikai Maggie Jackson tollából 2008-ban, melynek címe Disctracted, mely a figyelem megoszlására, megzavarására utal.
A legújabb amerikai tanulmány szerint az USA lakossága naponta 11 órán keresztül használja a különböző közösségi oldalak és az okostelefonon használható különböző applikációkat. Ha utána számolunk, napi 8 óra alvás mellett ez csupán napi 5 órát jelent kütyüink nélkül. Bár a tanulmány csak az amerikai lakosságot vizsgálta, a tendencia jól látszik, a föld népessége naponta egyre több időt tölt a különböző kütyük nyomkodásával, mely más elfoglaltságok rovására megy.
Az okok és a háttér
A fenti számadatok nem meglepőek akkor, ha belegondolunk, mi mindenre használjuk telefonjainkat. Üzleti e-maileket nézünk, játszunk, közösségi oldalakat böngészünk, internetezünk, még a reggeli ébresztőt is ezen állítják be a legtöbben. A közösségi oldalak töretlen népszerűsége egyre nagyobb kísértést jelent, megosztjuk éppen aktuális tevékenységünk, nyomon követjük, merre jár a másik, és saját profilunkat is állandóan frissítjük.
Nem meglepő tehát, hogy az amerikai felnőttek 60%-a már magáénak mondhat egy okostelefont, Európában ez a szám valamivel kisebb, 50%, de jól belegondolva ez is elképesztően magas. A felnőttek példáját pedig saját gyerekek követik, így egyre fiatalabb korban szoknak rá a kütyük állandó használatára. Ezzel nemcsak más elfoglaltságoktól veszik el az időt, de figyelmük is megoszlik, kevésbé tudnak koncentrálni egy-egy dologra.
Mit tehetünk?
Első lépésként hagyjuk otthon a telefont! Családi kiránduláskor, nyaraláskor vagy a barátainkkal töltött bármilyen alkalomkor egyszerűen zárjuk ki a telefont a cselekvésből. Így értékes időt tölthetünk szeretteinkkel anélkül, hogy bármi elvonná a figyelmünket vagy megzavarná a beszélgetést.
Kísérletként érdekes lehet egyfajta „Facebook diétát” tartani. Többen számolnak be arról, hogy napokig nem látogatják a közösségi oldalt, és így rengeteg idejük szabadul fel, amiről addig azt sem tudták, hogy létezik.
Mindezek persze előhozhatják a megvonás-érzetet, így hatásosabb, ha arra koncentrálunk, mivel szeretnénk több időt tölteni. Remek alternatív elfoglaltság az olvasás és az edzés is, hiszen az élet jóval több, mint a Facebookon való lájk-vadászat, vagy minden egyes esemény megosztása.

 

A blogbejegyzést Velez Csaba pszichológus küldte be, kattints ide, hogy megtekintsd a szakember adatlapját!

 

KÉRDEZZEN TŐLÜNK