=

Itt kereshet szakembereink között.


KÉRDEZZEN TŐLÜNK

Ajánlott szakemberek

A stressz hatásai
ONLINE PSZICHOLÓGIA
ONLINE PSZICHOLÓGIA
- 2017. 03. 10. 16:45

Bill.jpg

 A stresszt napjainkban betegségként emlegetjük, azonban maga a stressz, a szervezet válasza a nem várt eseményekre. Hétköznapi értelemben folyamatos,  vagy tartós feszültségként éljük meg, mely hosszútávon számos negatív hatást gyakorolhat szervezetünkre, egészségünkre.

 A fogalom használata a XX. században került át az orvostudományba. Két értelemben használták a kifejezést, egyfelől jelentette a szervezetre hatást gyakorló külső körülményeket, másfelől jelölte a körülmények hatására kialakuló belső folyamatokat, változásokat is.


A fogalom pontosabban a '30-as években vált ismertté, Selye János osztrák-magyar származású kutatóorvos munkásságának köszönhetően. Az orvos azt vetette fel, hogy bizonyos, érzelmi, vegetatív életünet érintő hatások, hosszútávon károsan befolyásolják életünket, szervezetünket. Selye kutatásaiban elsőként kezdte tudományosan vizsgálni a psziché és a test kapcsolatát. Ezen kutatások alanyai patkányok voltak, melyeket "stresszhatásoknak" tett ki (idegi, fizikai bántalmazások), majd ezek hatásait vizsgálta egyes szerveken (szív, érrendszer, immunrendszer, mellékvese, vese, bőr). Kiderült, hogy az említett szervek károsodást szenvedtek, ami egy ideig még visszafordíthatónak bizonyult, később azonban az elindított folyamatok már megállíthatatlanok voltak. 
 
A stressz mindannyiunk életére hatással van, munkánk, feladataink, hétköznapi életünk folyamán nyomot hagyhat megjelenésünkön.

Összegyűjtöttünk pár fotót, vezető személyiségek, elnökök, miniszterelnökök hogyan néztek ki hatalomra lépésük előtt és után. A stressz és a nyomás jelentősen meggyorsította az öregedés folyamatait. Érdemes azokat az elnököket jobban megvizsgálni akik egy történelmileg igen viharos periódus alatt voltak hatalmon. 

 
George W. Bush 2001/2008
m

Abraham Lincoln 1861/1865


Harry S. Truman 1945/1953
 

Richard Nixon 1969/1973


Ronald Reagan 1981/1989


Barack Obama 2008/2014Orbán Viktor 2010/2014


 

 

A blogbejegyzést ONLINE PSZICHOLÓGIA pszichológus küldte be, kattints ide, hogy megtekintsd a szakember adatlapját!

 

KÉRDEZZEN TŐLÜNK

Ajánlott szakemberek