=

Itt kereshet szakembereink között.


KÉRDEZZEN TŐLÜNK

Ajánlott szakemberek

Szexuális zavarok
CSUKÁS CSABA
CSUKÁS CSABA
- 2017. 03. 10. 16:47

szex.jpg

 Merevedési zavar

 
A férfi szexuális funkciózavarok közül a leggyakoribb a merevedési zavar. Annyiban pedig egy pár számára a legproblémásabb, hogy a teljes szexuális együttlétet ellehetetleníti, már amennyiben ez alatt a közösülést értjük. Míg a legtöbb szexuális funkciózavart sokszor el lehet titkolni, a merevedési zavar egyértelműen látszik és érződik.
 

 

(A merevedési zavar női megfelelője a lubrikáció – nedvesedés – zavara.)
 
A merevedési zavar hátterében meghúzódó tényezők sokasága közül most a legjellemzőbbeket emelem ki.
 
Pszichológiai tényezők
 
Teljesítmény szorongás, tudatlanság, tévhitek, negatív szexuális attitűdök.A pszichológiai tényezők közül érdemes kiemelni a szorongás szerepét. A szorongásnak olyan testi élettani hatásai vannak, amelyek eleve gátolják a merevedés kialakulását. A merevedés a még most is gyakori tévhittel ellentétben, valójában izomlazulás következménye. A péniszt simaizmok hálózzák be, amelyek felett nincs tudatos kontrollunk. Ilyen izmok találhatóak az erekben, szervekben stb. Ezek a simaizmok normál állapotban kontrakcióban, feszülésben vannak, így szorítva el a péniszben található ereket annyira, hogy épp csak a normál vérellátás legyen biztosított. A nemi izgalom alkalmával ezek a simaizmok elernyednek, így az addig elszorított ereken keresztül vér áramlik a péniszbe, és ez okozza a merevedést.
 
A szorongás azonban stresszhormonokat szabadít fel a szervezetben, amelyek izomfeszülést okoznak (természetes felkészülés a megküzdéshez), és nem engedik bekövetkezni az izomlazulást, vagyis a pénisz esetében a merevedést. A szorongás természetesen nem csak a teljesítménnyel kapcsolatban jelenhet meg, hanem az általános stresszes életvitel következtében is, ami manapság igen elterjedt.
 
Kapcsolati tényezők
 
Intimitás és bizalmi kérdések, státusz, eltérő elképzelések a szexről.Az intimitás és/vagy a bizalom hiánya bár merevedési zavart okoz, sokszor már a szexuális vágyat is korlátozza.
 
A státusz alatt azt értem, hogy ha az adott férfinak határozott elképzelése van a férfi-nő dominanciát illetően, egy ezzel az elképzeléssel nem összeillő partner esetén a merevedési zavar gyakori jelenség. Az eltérő elképzelések, eltérő igényeket is jelentenek mind az előjáték, mind a közösülés során. Amennyiben ezek az elképzelések nagyon távoliak egymástól, a szex bármely szakaszában bekövetkezhet a merevedés elmúlása.
 
Testi tényezők
 
Vérnyomás problémák, érrendszeri zavarok, cukorbetegség, pszichiátriai zavarok stb. A testi tényezők széles tárháza ismeretes ma már az orvostudomány számára. A legegyszerűbb önvizsgálat azonban a mai napig az, hogy amennyiben a férfinál megjelenik az éjszakai, reggeli spontán merevedés, akkor legnagyobb valószínűsége a pszichés eredetű szexuális funkciózavarnak van.
 
(Mélyalvásban teljes izomlazulás következik be, ami a pénisz simaizmainak elernyedésével is együtt jár, ennek következménye a vér szabad áramlása és a merevedés.)
 
Summa summarum
 
A szexuális funkciózavarok hátterében leggyakrabban nem az áll, hogy valamit rosszul csinálunk, hanem az, hogy valamit egyáltalán akarunk csinálni. A szex ösztönös, maga a szexuális mozgás pedig gerincvelői reflex. Elegendő az inger hozzá, hogy a szexuális program „lefusson”. A zavarok általában akkor következnek be, amikor elkezdünk gondolkodni, hogy vajon jó-e, szép-e, látványos, izgalmas, jobb-e mint a korábbi partnerrel, vagy épp megint olyan rossz lesz, mint korábban stb.
 
Mert bár az ember a gondolkodás révén emelkedett ki a többi faj közül, ebben az esetben éppen ez a képességünk minden baj okozója. Így szexterápiák esetén a terapeuta legnagyobb feladata, hogy megtanítsa a semmit. Miszerint azt, hogy a szexuális együttlétek akkor a „legsikeresebbek”, ha a résztvevők nem gondolnak semmire, nem akarnak, és nem számítanak semmire, csak élvezik az együttlétet, és engedik a testüknek és tudattalanjuknak, hogy engedelmeskedve az évmilliós ösztönöknek, reflexszerűen tegyék a dolgukat. A tudatnak ilyenkor csak annyi a dolga, hogy hátradől, és élvezi a játékot.
 

 

A blogbejegyzést CSUKÁS CSABA pszichológus küldte be, kattints ide, hogy megtekintsd a szakember adatlapját!

 

KÉRDEZZEN TŐLÜNK

Ajánlott szakemberek