=

Itt kereshet szakembereink között.


KÉRDEZZEN TŐLÜNK

A bántalmazott gyermekeknek kisebb az agyuk
OnlinePszichológia
OnlinePszichológia
- 2017. 03. 08. 13:59

Könny.jpg

Senkiben nem merül fel kétség abban a tekintetben, hogy ha egy három év alatti gyermek nem kapja meg a lelki-érzelmi fejlődéséhez szükséges szeretetet és törődést, annak komoly kihatása lesz a személyiségére, lelkivilágára, érzelmi berendezkedésére. Ugyanakkor arra csak most derült fény, hogy az érzelmileg sivár környezet, a bántalmazás, az elhanyagoltság és a rossz körülmények fizikailag is felfedezhető, szervi nyomokat hagynak a gyermeken.

Az elhanyagoltság következménye sorvadás

Az MRI-felvételeken jól látható, hogy a bántalmazás áldozataként felnőtt gyermek agyának össztömege is kisebb, mint az átlagos, de különösen visszamaradott a homloklebeny.
A méretbeli eltéréseken túl arra is fény derült, hogy az agyműködés ezeknél a gyermekeknél lassabb, a szinaptikus agyi kapcsolatok ritkábbak é kevésbé intenzívek, mint a kortársak esetében. Ez okozza a korábban megfigyelt koncentrálási nehézségeket, a rossz memóriát, azt hogy képtelenek a környezeti zavaró tényezőktől elvonatkoztatni, és hogy nehezen fejezik ki az érzelmeiket.

A gyermek olyan, mint a viaszhenger


A csecsemővel együtt születik meg az erre az életére szóló összes neuron. Az, amit agyi-idegrendszeri fejlődésnek hívunk, az idegsejtek között, az ingerek hatására létrejövő kapcsolatok kialakulása, amelyek száma és erőssége attól függ, hogy adott idegpályákat milyen intenzíven használ.

Ezért van az, hogy egy három-négy éves gyermek gyakorlatilag a lenyomata a környezetnek, amelyben fejlődik, hiszen pl. beszédkészségére óriási hatással van, hogy hogyan beszélnek vele a felnőttek. Természetes, hogy az érzelmek megélését, kimutatását vagy elrejtését, kommunikálását is a szüleitől, illetve a környezetéből tanulja, és nem is mindig a nyíltan játszódó dolgok révén, hanem finom csápjaival letapogatja a dolgok „lényegét”.

Összetett defektus a vége

Ha egy kisgyermekkel keveset foglalkoztak, nem vagy keveset beszéltek hozzá, ridegen bántak vele vagy esetleg bántalmazás áldozata volt, az az idegrendszerében óriási károkat okoz, amelyeknek csak egy része visszafordítható. Az első három év alatt kialakult idegrendszeri hálózat mélységében nem változtatható meg, de a kialakul szinapszisok – gyermekpszichológus segítségével és a szülők hathatós közreműködésével erősíthetőek, fejleszthetőek.

 

A blogbejegyzést OnlinePszichológia pszichológus küldte be, kattints ide, hogy megtekintsd a szakember adatlapját!

 

KÉRDEZZEN TŐLÜNK