=

Itt kereshet szakembereink között.


KÉRDEZZEN TŐLÜNK

„Ne tedd!” - Bűnmegelőzési program I. rész
SZEKERES VERONIKA
SZEKERES VERONIKA
- 2017. 03. 10. 17:08

gyógyszerek.jpg

 Az Esztergomi Szent Jakab Alapítvány Fényközpontja induláskor alacsony küszöbű ellátó szolgálatként működött, felvilágosítással, tanácsadással, utógondozással, prevenciós feladatok koordinálásával foglalkozott. Mindezen tevékenységek célja a droghasználat-megelőzés volt. A szakmai előrelépést, fejlődést bizonyítja az is, hogy egy idő után kortárs-segítőket is bevontak és képeztek a munkára, ennek előfeltétele azonban a lehetőség és az anyagi háttér biztosítása volt. Így jutottak el az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium Országos Bűnmegelőzési Bizottságának pályázatáig, mely mindezt megadta. A 2006-os Európai Bűnmegelőzési Díjra Magyarország ezt a programot jelölte meg és indította a versenyen.

 A modellprojektet azzal a szándékkal készítették, hogy a fiatalok és a serdülőkorúak bármilyen szervezettségű csoportjaihoz eljusson, és a címben szereplő üzenetet meghallják a különféle gyakorinak mondható bűncselekmények lehetséges elkövetői, illetve áldozatai. Elsődleges és másodlagos bűnmegelőzési céllal is használható, mivel a még problémamentes közeg figyelmét a veszélyeztető helyzetek felismerésére és elkerülésére fókuszálja, ugyanakkor a már megjelent problémák megvilágítására, megoldásában való segítségre is alkalmas (pl. szabadidő eltöltésének minősége, deviáns viselkedésmódok, rossz társaságba keveredés, rossz döntések, melyek következményeként már a büntető igazságszolgáltatás bevonódása nem kerülhető el).

 
A program alapja 4 kisfilm, mely a Fényközpontban leggyakrabban előforduló vagy szóba kerülő bűncselekmények lehetséges helyzeteinek megjelenítése: Ne lopj!, Drogcsúszda, Retorzió (családon belüli erőszak), Gyilkos játék (játékszenvedély, mely a gyilkosságig fajul). A filmben szereplők a Fényközpont kortárs-segítői, egykori vagy jelenlegi kezeltjei. A film forgatása és az együtt dolgozás az integrációt is magában foglalta, hiszen a segítő attitűddel rendelkező fiatalokon kívül (pl. gimnazisták vagy főiskolások) speciális célcsoportokat is bevontak a képzésbe, illetve a filmkészítésbe (pl. nevelőotthonban élők, cigány fiatalok, nevelőszülőknél élők, pártfogó felügyelet alatt állók).
 
A projekt iskolai osztályokban való alkalmazásáról lesz szó a későbbiekben, mivel a cikk írójának abban van tapasztalata. A pestszentimrei Táncsics Általános és Német Nemzetiségi Iskola 7. osztályában az aktuális tanév II. félévében kerül sor a kisfilmek levetítésére és megbeszélésére. Mindez az intézmény korábbi gyermekvédelmi felelőse, valamint az iskolapszichológus részvételével és moderálásával zajlik. Minden filmmel való foglalkozás két tanórát vesz igénybe, melyekből az egyik az osztályfőnöki óra, a másik az azt követő tanóra, a kollégák beleegyezésével. 

Először a témára való ráhangolódással kezdünk, irányított kérdésekkel, valamint megfigyelendő szempontok felvetésével az adott film témakörével kapcsolatban. Ezután levetítjük a filmet, aminek nagyobb része, kb. 20 perc maga a film - ez tart nagyjából az 1. tanóra végéig. Majd az epizód végén egy 3-5 perces blokkban egy jogász mondja el, hogy mi lett az adott bűncselekmény büntetőjogi következménye, és mire érdemes figyelni/vigyázni, hogy ez velünk ne történjen meg – ezzel kezdjük a 2. tanórát. Ezt követi a film feldolgozása, ami a 2. tanóra további részét veszi igénybe. Ennek során megbeszéljük a látottakat, a tanulságokat, azokat a pillanatokat, helyzeteket – akár újra vissza is játszva azokat -, amikor még vissza lehetett volna lépni a helyes útra, amikor a szereplőknek még volt választásuk, volt lehetőségük a jó döntést meghozni. A film témájához kapcsolódó zene és dalszöveg is fontos lehet a feldolgozás szempontjából, amit ezután egyéb saját élményes gyakorlatokkal, pl. szituációs játékokkal is segítünk.
 
A cikk következő része foglalkozik a négy kisfilmmel bővebben.
 
Forrás:
Cseres Judit (2007): Módszertani segédlet az Esztergomi Szent Jakab Alapítvány NE TEDD! Programja alkalmazásához. Fresh Art Design Kft., Budapest
 

 

A blogbejegyzést SZEKERES VERONIKA pszichológus küldte be, kattints ide, hogy megtekintsd a szakember adatlapját!

 

KÉRDEZZEN TŐLÜNK