=

Itt kereshet szakembereink között.


KÉRDEZZEN TŐLÜNK

A realityk hatásai
SEREG MARGIT
SEREG MARGIT
- 2017. 03. 10. 17:09

Tyúkok.jpg

 Ha sokat kapcsoljuk be a tévét, akkor van egy olyan idősáv, amikor akárhova kapcsolunk, mindenhol megrendezett valóságshow-kat látunk, és szinte lehetetlen elkerülni őket. Ezek mindig egyes foglalkozások, társadalmi osztályok életéből mutatnak jeleneteket. Természetesen azért, hogy legyen benne dráma vagy valamilyen bonyodalom, így a valóság mellett profi írógárda is beleszól néhány történés erejéig. Sikerük hátterében valószínűleg az áll, hogy az emberek szeretnek belelesni mások életébe, és itt családok, közösségek vagy például, egy szakma mindennapjait mutatják be szórakoztató formában.

 Úgy tűnik, hogy a közönség szívesen veszi ezeket, legalábbis a nézettségi adatok ezt mutatják. Legtöbbször azonban tipikusan a valóságról szóló műsorok azok, amikkel kapcsolatban közeli barátaink csendesen, és általában némileg szégyenkezve vallják be, hogy bizony, bele-bele néznek olykor valamelyikbe. Mások pedig titkolják, és csupán jól informáltságuk egy-egy szereplőről, árulkodik tévénézési szokásaikról.

Általában a közönség számára is világos, hogy nem valódi, a véletlen alakította eseményekkel találkoznak, hanem a stábban itt is található forgatókönyvíró. A legtöbb ilyen műsorban van dráma, szerelem, veszekedés, és váratlan, kiszámíthatatlannak tűnő találkozás valakivel. Mégis úgy hirdetik és úgy is tűnik, mintha beavatkozásmentesen láthatnánk egy olyan valóságot, ami nekünk idegen, amiben csupán nézelődők lehetünk. 

A valóságshow-k rendszeres nyomon követése hatással van arra, hogyan észleljük a körülöttünk lévő világot és a környezetünkben élőket. A wisconsini egyetemen 145 végzés előtt álló egyetemi hallgatóval végeztek kutatást, amelyben erre a kérdésre keresték a választ. Az adatértelmezés során kiderült, hogy azok az egyetemi hallgatók, akik rendszeresen néznek valóságról szóló műsorokat nagyobb valószínűséggel vonatkoztatják az azokban látottakat a saját világukra. 

Az eredmények azt mutatják, hogy a rendszeresen valóságshow-kat néző személyek nagyobb valószínűséggel tulajdonítanak a nőknek negatív viselkedésformákat: könnyebben hiszik azt, hogy nőismerőseik pletykálkodnak, vitatkoznak, mint hiszik ezt férfi ismerőseikről. Továbbá a valóságshow-kban elmerülők párkapcsolatokról alakított véleményét is erősen meghatározzák az általuk nézett műsorok. Sokkal inkább tekintik az elfogadható normába illőnek, ha az egyik partner megcsalja a másikat, illetve általánosnak tekintik azt, hogy az első találkozás szexszel érjen véget. 

Mivel a kutatás korrelációs módszereket használt, így direkt ok-okozat nem feltérképezhető, így hosszútávú következtetéseket sem tudunk levonni a hatásmechanizmusról. Elképzelhető az is, hogy csupán azok az emberek nézik a valóságshow-kat, akiknek amúgy is hasonló a világlátása, mint a műsoroknak, így a világ észlelését nem befolyásolják. További kutatások fogják eldönteni az igazságot a világ észlelése és a valóságshow-k követése közötti kapcsolat feltérképezésében. 

Forrás: psycNET

 

A blogbejegyzést SEREG MARGIT pszichológus küldte be, kattints ide, hogy megtekintsd a szakember adatlapját!

 

KÉRDEZZEN TŐLÜNK