=

Itt kereshet szakembereink között.


KÉRDEZZEN TŐLÜNK

Válás? Mi történik a gyermekkel?
SPAITS ANNAMÁRIA
SPAITS ANNAMÁRIA
- 2017. 03. 10. 17:14

Tojás.jpg

 A házasság intézménye egyre inkább meginogni látszik. Válási ügyekben évente körülbelül 30.000 gyermek érintett Magyarországon, írja Soósné, Nagy és Szilák.

 A válás éveket felölelő, bonyolult folyamat, aminek csak a tudatosítása is nehézkes. Két fő szakaszra bontható: az első szakasz a válás fontolgatásától a tényleges különválásig tart. Ez a döntéshozó szakasz általában egy évig, vagy tovább tart. A második szakasz az alkalmazkodási szakasz, melyben több folyamat is zajlik. A legfontosabb az érzelmi leválás, ami alászínezi az összes többi területen való ügyes problémamegoldást. Megtörténik a jogi, gazdasági válás és közben a szülő – gyermek kapcsolatok is újrarendeződnek, ahogy a társkapcsolatok is. Kialakul a válás utáni új életvitel és ezzel harmóniában levő identitás. Ehhez viszont minimum 3-4 évre van szükség. A válás akkor ment végbe, ha megtörtént a jogi értelemben vett válás is.

 
A válás gyermekre gyakorolt hatása vitatott kérdés. A házasság felbontásának legkritikusabb pontja a közös gyermek lehet. Komoly veszteséget jelenthet a gyermek számára a válás, ugyanakkor előfordulhat, hogy egy patológiás működésű család felbontása pozitív utat nyit a gyermek fejlődése számára. Tehát jobb, ha a szülők nem maradnak együtt „csak a gyermek miatt”. Ez senkinek sem nyerő választás.
 
Feuer több cikkében is ír a válás gyermeki aspektusairól. Például arról, hogy, ha a szülők kitartanak amellett, hogy „semmi sem változott”: ők ugyanúgy szeretik a gyermeküket, továbbra is ugyanúgy mindent meg fog tőlük kapni, ő csak játsszon, tanuljon és viselkedjen rendesen, a többivel ne is törődjön. Ebben az esetben a gyermek egyedül marad a családi gonddal és azt is érzi, hogy ez vele szemben tisztességtelen. A meg nem történtté tevés mágiája szörnyű tapasztalat, amit aztán később bárhol hasznosíthat: a problémák kimondásának tilalma, a tabusítás arra készteti a gyereket, hogy úgy tegyen, mintha süket és vak volna. Más gondokkal is így fog (meg nem) „küzdeni”.  
 
Az is gyakori, hogy a szülők játszmázni kezdenek és szövetségest keresnek a gyermekükben. Folyamatosan szidják a másikat, „kibeszélik” Őt, egyfajta „áldozat” szerepet magukra öltve. Ezzel viszont több probléma is van. A mártír szerep amellett, hogy részvétet vált ki, egy csomó rejtett agressziót is hoz, érzelmileg eltávolító hatást eredményezve. A gyermekben bűntudatot is okoz, ebből adódóan túlzottan elkezdhetik félteni a szülőt. Az is lehet, hogy a gyermek a szidalmazó szülő mellé beáll érzelmi társnak, azonosulva vele. Így viszont arra lesz alkalmatlan, hogy egészséges kapcsolatban maradjon egyik – másik szülőjével. Ő lesz a lelki szemetesláda és nem magával, hanem mindig a másiknak való megfeleléssel – meg nem bántással lesz elfoglalva.
 
Válás előtt fő cél lehet az őszinteség, hisz a gyermek kiszimatolja a csöppnyi változást is a családban, így jobb erről korrektül, a gyermek életkorának megfelelően beszélni. Ami ki van mondva, azon akár uralkodni is lehet, nem parttalan többé. A válás alatt pedig lehet a gyermeknek is bánata, ellenséges indulatai, amik elfogadásra várnak. A változás természetes, a válás akár egy személyiségfejlődési lépcsőfok is lehet, de az a fogyasztó társadalmi gondolat is megfontolandó, hogy manapság az elromlott dolgot nem megjavítjuk, hanem újat vásárolunk helyette.
 
 
Felhasznált és ajánlott irodalom:

Bognár G., Telkes J. (1986). A válás lélektana. Budapest: Közgazdasági és Jogi Könyvkiadó

Feuer M. (2012). A gyermek és a válás. - Semmi sem változott

Feuer M. (2003). A gyermek és a válás. - El ne áruld!

Feuer M (2009). A gyermek és a válás. - A mártír szülő

Loerzer., S. (1996). Ha a szülők válnak... Budapest: Park Könyvkiadó

Soósné Kiss Zs., Nagy N., Szilák Á. (2011). A válás hatása a gyermekekre és a szülő – gyermek kapcsolatra. Egészségfejlesztés. 52. évf. 1-2. sz. 22-30.

 

A blogbejegyzést SPAITS ANNAMÁRIA pszichológus küldte be, kattints ide, hogy megtekintsd a szakember adatlapját!

 

KÉRDEZZEN TŐLÜNK