=

Itt kereshet szakembereink között.


KÉRDEZZEN TŐLÜNK

A serdülők és a közösségi média kapcsolatáról
SEREG MARGIT
SEREG MARGIT
- 2017. 03. 10. 17:27

timthumb.jpg

 Az oldalon már korábban is volt szó az internetről, hiszen akár tetszik, akár nem, szorosan kapcsolódik világunkhoz, az életünkhöz. Mára általánossá vált, hogy egyes termékeket ott vásárolunk, én például előszeretettel ott veszem meg a könyveket, de kapcsolattartásra is megfelelő. A legtöbb internetes oldalt már nemcsak a cím beütésével lehet elérni, hanem a nekünk tetsző dolgokat megjelölhetjük a közösségi média segítségével. 

 Eljutottunk odáig, hogy mindaz, ami pár éve még inkább szokatlannak számított, és határozott ellenszenvvel méregettük, ma már normálisnak számít, sőt tulajdonképpen elvártnak. Az emberek megdöbbennek, és kérdezősködni kezdenek, ha az ember társaságban bevallja, hogy nincs adatlapja bizonyos szolgáltatóknál, vagy egyszerűen nem használja állandóan. : Adjam ki az adataimat? Mutassam meg a világnak, hogy mit szeretek?

 
A szüleim generációjának még szokatlanabb, mint nekem. Azonban a mostani serdülőknek az adatlapok, a mikroblogok, és egyéb internetes, megosztó csatornák már a mindennapok részévé váltak. Ugyanolyan ismerkedési, megszólalási lehetőséget nyújtanak, mint a személyes találkozások. Az internetes kapcsolattartás privát, családtagoktól elzárt, úgymond szülőmentes övezetben történik. Érthető, hiszen önállóságát és autonómiáját próbálgató serdülőként ki ne szeretne a szülőktől távol, rendkívül ingergazdag környezetben beszélgetni, élni, virtuálisan, de akkor is kortársaktól körbevéve lenni? 
 
Egyszer, korábban már írtam arról, hogy az internet gyorsasága és az itt terjedő információhalmaz elképesztő mértékben stimulálja az agyat, és abban az életkorban, amikor az agy szomjazza az új dolgokat, élményeket és tapasztalatokat, talán nem is meglepő, hogy ennyire népszerűvé vált (most persze tekintsünk el attól, hogy feltétlen szükséges-e számunkra tudni mindarról, amit a virtuális térben találhatunk).    
 
A közösségi média népszerűségét indokolja továbbá az, hogy míg viszonylag kevés édesapa és édesanya használja éppolya ezeket az oldalakat, tizenéves gyermekeik számára már valóban az élet részévé vált, ráadásul nem kell szülői engedély hozzá, egy okostelefonnal vagy tablettel mindenféle családi szabályt ki lehet játszani. A serdülőkorban legfontosabb szárnypróbálgatás mellett a szintén jelentős a kortárs közösségek véleményformáló ereje. És hol lehet leggyorsabban kortársak támogatásra lelni, tetszeni nekik, önbizalmat építeni, mint a közösségi hálóban? 
 
A serdülők figyelemre vágynak, népszerűséget keresnek, hiszen ha valakire felfigyelnek a közösségi médiában az ismerősei, az valószínűleg a mindennapokban is fokozott figyelemmel jár. Valójában nem meglepő az sem, hogy sokszor látunk a telefonjukkal elmélyülten foglalkozó tizenéveseket: így állandóan benne lehetnek a társaság életében, kevésbé maradnak ki fontos dolgokból. Ráadásul az interneten alkotott énkép könnyebben fenntartható.
 
Általában az internet kapcsán a rossz dolgok jutnak az eszünkbe, de fontos ráébrednünk, hogy az élet egy része mindenképpen ebben a virtuális térben történik. Már nemcsak a serdülőké, hanem a felnőttekké is. Az egyik kérdés az, hogy ellenállunk, és valószínűleg óhatatlanul lemaradunk, vagy próbáljuk magunkat és gyermekeinket felelősségre tanítani az internet- és közösségimédia-használat kapcsán. A másik meg az, hogy mi magunk érdemesnek tartjuk-e arra a minket körbevevő, kézzelfogható valóságot, hogy benne éljünk. 
 
Forrás:
 
Pew kutatás, 2013
Psychology Today
Zeynep 2008-as cikke

 

A blogbejegyzést SEREG MARGIT pszichológus küldte be, kattints ide, hogy megtekintsd a szakember adatlapját!

 

KÉRDEZZEN TŐLÜNK