=

Itt kereshet szakembereink között.


KÉRDEZZEN TŐLÜNK

A testedzéssel kapcsolatos kényszerbetegségek – exorexia
OnlinePszichológia
OnlinePszichológia
- 2017. 03. 08. 14:01

3.jpg

Exorexia néven a túlzásba vitt sportot vagy testmozgást emlegetjük. Ehhez az állapothoz két, napjainkban divatos elgondolás együttes hatása vezethet el: az egyik, hogy csak az él egészségesen, aki mozog, a másik pedig, hogy csak az vonzó, aki karcsú és izmos. Mindkettőnek van részigazsága, de mindkettőnek csak addig van értelme, amíg nem válik öncélúvá.

Természetesen fontos, hogy valaki törődjön magával, nagyon fontos szempont munkavállalás és társadalmi élet szempontjából is, hogy ápolt és kellemes külsejű legyen, de amíg az esztétikus megjelenés mellé nem társul harmónia, addig csak a görcsös akarás látszik kívülről is.

Az egészséges életmód évek óta egyre fontosabb téma a médiában és a társadalomban is. Ugyan szinte évről-évre változnak a paraméterei, már nehéz követni, hogy mit kell ennünk mindenképpen és mit tilos, de az, hogy a sport az élet fontos része, gyakorlatilag változatlan.
Ugyanakkor semmit sem szabad túlzásba vinni, így az sem jó, ha a testmozgás gyakorlatilag életcéllá változik. Egyrészt a fizikai hatása is a visszájára fordul – mint a versenysportolóknál – másrészt elveszi a helyet, időt és energiát sok más dologtól, amely színessé és tartalmassá tehetné az életünket.

A beteges sportolás többféle szimptómát egyesít

Az exorexia tüneteitől szenvedő elveszíti azokat a kellemes érzéseket, amelyek a sportoláshoz kapcsolódnak. A maximalizmus és az önhajszolás következtében az edzés végén elérkező kellemes fáradtság és elégedettség helyett önmarcangolás kezdődik, hogy „miért nem bírtam többet, nagyobb súlyt, hosszabb távot”, „holnap kétszer ennyit csinálok”.
Mint ilyen, beilleszkedik a kényszerbetegségek sorába. Az elmaradó edzés hasonló lelkifurdalást okoz, de súlyosabb esetben szorongás és pániktünetek is jelentkezhetnek.

Természetesen egy idő után már a az eredménnyel sem elégedettek, bármekkora izomtömeg mellett is puhánynak és plöttyedtnek látják magukat. A testképzavar miatt más kényszerbetegségek, pl. evési zavarok (bulimia anorexia) is csatlakozhatnak előbb-utóbb a kórképhez.

Sajnos ez a kórkép a beteg egészségét, testi épségét és akár az életét is veszélyeztetheti. A túlerőltetés miatt sérülések, ortopédiai elváltozások alakulhatnak ki, a test felemészti energiatartalékait és anyagcserezavarok jöhetnek létre, a túlzott mértékű fogyás az anorexia tüneteihez hasonló állapotot idézhet elő.
Nagyon sokat ront a helyzeten, hogy más kényszerbetegségekhez hasonlóan a beteg hosszasan titkolhatja állapotát.

 

A blogbejegyzést OnlinePszichológia pszichológus küldte be, kattints ide, hogy megtekintsd a szakember adatlapját!

 

KÉRDEZZEN TŐLÜNK