=

Itt kereshet szakembereink között.


KÉRDEZZEN TŐLÜNK

Ajánlott szakemberek

Tényleg lelki oka van a betegségeknek?
OnlinePszichológia
OnlinePszichológia
- 2017. 03. 13. 15:15

fejfájás.jpg

Az egészségügy területén komoly háború zajlik. A holisztikus megközelítésű gyógyítási módokat (homeopátia, keleti gyógymódok) időről-időre megbélyegzik, az akadémikus orvoslás kizárólag kísérleti megközelítésű, materiális szemléletű módszereit éltetve.

Miközben nem vetjük el a diagnosztika jelentőségét, és az orvostudomány valós eredményeit, nem mehetünk el amellett sem, hogy a lelkekben uralkodó káosz, a társadalmi szinten mérgező félelem fokozódásával párhuzamosan egyre több és súlyosabb megbetegedés sújtja embertársainkat.

Egyébként a tudósok számos megbetegedéssel (pl. szív- és érrendszeri megbetegedések, különféle homályos eredetű emésztési rendellenességek, mint IBS) kapcsolatba hozták a páciens lelki-érzelmi állapotát és környezetének pszichés jellemzőit.

Mi magunk is tapasztalhatjuk, hogy egy-egy rázós helyzetben – pl. ha sokk vagy nagy bánat ér – a testünk reagál: izzad a tenyerünk, kihűlnek a végtagjaink, szédülés kerülget vagy el is ájulunk. Tehát egyértelmű, hogy nem érdemes teljesen elvetni a lelki és testi folyamatok összefüggéseit. A psziché egyensúlyának súlyos vagy hosszú távú felborulása pedig egyértelműen a test leépülésével, krónikus betegségek kialakulásával jár.

Az emberek egyre nyitottabbak a korábban említett holisztikus – vagyis a testet a lélekkel, érzelmekkel együtt vizsgáló – gyógymódok irányába, és ezek eredményessége szintén azt sugallja, hogy szoros összefüggések vannak ezen területek között.

Anélkül, hogy igazságot akarnánk tenni az egészségügyben zajló hadviselésben, azzal biztosan nem teszünk rosszat, ha felhívjuk a figyelmet: saját lelki higiénéje, az élményeinek alapos és maradéktalan feldolgozása mindenkinek saját felelőssége. Ennek célja nem csak az lehet, hogy megelőzzük a potenciálisan kialakuló krónikus (vagy esetleg halálos) megbetegedéseket, hanem az is, hogy teljes értékű, boldog és gazdag életet élhessünk.

Azt senki nem kérdőjelezi meg, hogy a harmonikus életérzés mind az egészség fenntartásához, mind a gyógyuláshoz elengedhetetlen, így nagyon fontos, hogy nagy hangsúly fektessünk szélsőséges lelkiállapotaink feloldására, az életünkben jelen levő különféle stresszhelyzetek feldolgozására, és felkészítsük saját magunkat a terhek elviselésére.

 

A blogbejegyzést OnlinePszichológia pszichológus küldte be, kattints ide, hogy megtekintsd a szakember adatlapját!

 

KÉRDEZZEN TŐLÜNK

Ajánlott szakemberek