=

Itt kereshet szakembereink között.


KÉRDEZZEN TŐLÜNK

Ajánlott szakemberek

Mit befolyásol az, hogyan jöttem a világra?
OnlinePszichológia
OnlinePszichológia
- 2017. 03. 16. 10:36

alszik.jpg

A születés ideális esetben a magzat és persze az anya tempójának megfelelően történik. Ha ezt a természetes ritmust bármi megzavarja – oxitocin adagolásával sürgetik a fájásokat, megtiltják az anyának, hogy nyomjon amikor úgy érzi, fogóval húzzák ki a gyermeket – az stresszt okoz minden résztvevőnek.

Ha úgy gondolunk a születésre, mint a csecsemő életének első nagy lépésére, akkor láthatjuk, hogy az is tartalmazza azokat a szakaszokat, amelyekből az élet nagy döntései állnak: rákészülés, erőgyűjtés, elhatározás, indulás, megtorpanás, a konzekvenciák levonása, újraindulás, siker, elernyedés, megérkezés stb..

A természetes út végigjárásának lehetősége biztosítja, hogy az újszülött már az első nagy útján is érezze saját erejét, döntésének következményeit/helyességét, bátorságát, küzdelmének eredményességét. Ha mindeközben megtorpanásra kényszerítik, természetes módon alakul ki benne a bizonytalanság, ha erővel kényszerítik valamire, akkor pedig gyökeret verhet benne az a meggyőződés, hogy mások jobban tudják mi a jó neki. Ha az általa választott úton mások rángatják végig (az orvos kinyomja az anyja hasából vagy fogóval húzzák ki), az pedig azt az érzést ülteti el benne, hogy egyedül képtelen végigvinni saját döntéseit.

A császármetszés egy teljesen sajátos élmény a születés körülményeit tekintve. Természetesen a műtéti szülés létjogosultsága nem tagadható azokban a helyzetekben, amikor az anya vagy a gyermek életét hivatott megmenteni. Ugyanakkor tagadhatatlan, hogy a gyermek lelki fejlődésén nyomot hagy az, hogy nem járhatta végig a világra jövetel küzdelmes mégis gyönyörű, felkészítő szereppel bíró útját. A császármetszés során, amikor a picit kiemelik az anyja hasából, az is egy sokkal ér fel a környezeti tényezők hirtelen megváltozása miatt, sőt mondhatjuk, hogy megrázóbb élmény, hiszen elmarad a küzdelem és a siker útja.

Az anyától való azonnali elválasztás – amely különösen a császármetszést követően általános kórházi protokoll – szintén óriási jelentőséggel bír a gyermek lelki fejlődésének szempontjából. Az első percek testkontaktusa, az aranyórának is nevezett első óra bensőséges élményei megalapozzák a mély kötődést, a bizalmat, illetve az intimitás további lépcsőfokait (mint pl. a zökkenőmentes szoptatás).

 

A blogbejegyzést OnlinePszichológia pszichológus küldte be, kattints ide, hogy megtekintsd a szakember adatlapját!

 

KÉRDEZZEN TŐLÜNK

Ajánlott szakemberek