=

Itt kereshet szakembereink között.


KÉRDEZZEN TŐLÜNK

Ajánlott szakemberek

Így jöttem a világra: a születésem körülményei meghatározzák, ki vagyok
OnlinePszichológia
OnlinePszichológia
- 2017. 03. 16. 10:38

sapibabi.jpg

Néhány évvel ezelőtt még nagyon misztikusan hangzott, napjainkra már több kutatás is igazolja a feltételezéseket: a születés élménye meghatározza az ember világgal való kapcsolatát. A születés ez első nagy élmény, az első nagy trauma, az első beavatás és az első olyan nagy lépés, amely után minden megváltozik a korábbiakhoz képest.

A születéskor a magzat a szülők szemszögéből „megérkezik”, „világra jön”, „elkezdi az életét”, míg ha ugyanezt a magzat szempontjából vizsgáljuk meg, akkor azt mondhatjuk, hogy egy borzalmasan fárasztó és gyötrő utazás végén kilökődik egy számára idegen, zajos és veszélyes világba, amely összehasonlíthatatlan a megelőző háromnegyed évben megélt tökéletes harmóniával.

Odabent nem volt éhség és fázás, az embriót veszélyeztető körülmények nagy részét az anyai szervezet kiszűrte és tompította, míg jó esetben emocionálisan is a harmóniát biztosította a fejlődő élet számára.

Sajnos napjainkban a kórházakban biztosított születési körülmények kevéssé vannak tekintettel arra, hogy a baba milyen nehéz utat tesz meg a világra. Kórházi protokollokra, az élet védelmére hivatkozva szinte azonnal elszakítják az anyától, méricskélik és szemrevételezik a védtelen csecsemőt akinek leginkább arra volna szüksége, hogy édesanyja csupasz bőrén át érezze annak szívdobogását és teste melegét.

Érdekes, hogy miért szivárog be olyan lassan a kórházi protokollok közé az emberi szempontok figyelembe vétele. Miért jelenti kevésbé az élet védelmét az ún. „aranyóra” betartása vagy éppen a háborítatlan szülés biztosítása? Sok, az emberi lélekkel foglalkozó kortárs pszichológus, szociológus kijelentette már, hogy több, a születésénél már traumatizált nemzedék jött a világra és nőtt fel az elmúlt évtizedekben, és ez egészen biztosan rányomja majd a bélyegét a társadalmi közhangulatra, toleranciára, nyitottságra, az egyes emberek intuíciójára, önbecsülésére és még sorolhatnánk.

Saját felelősségünk, hogy – ha tudjuk, hogy születésünk körülményei nem voltak éppen ideálisak – szakember segítségével igyekezzük feldolgozni ezeket. Egyedül kevés az esélyünk rá, hiszen nagyon régi, nagyon korai emlékek ezek, amelyekre a fájdalmaktól védő feledés fátyla borul. Ugyanakkor nem tudhatjuk, hogy mennyire csapolja az energiáinkat, mennyire tart vissza, vezet tévutakra egy ilyen rendkívül mélyen nyomot hagyott élmény...

 

A blogbejegyzést OnlinePszichológia pszichológus küldte be, kattints ide, hogy megtekintsd a szakember adatlapját!

 

KÉRDEZZEN TŐLÜNK

Ajánlott szakemberek