=

Itt kereshet szakembereink között.


KÉRDEZZEN TŐLÜNK

Aviva torna: mi ez, és mire jó?
Hunor Dóra
Hunor Dóra
- 2017. 03. 17. 11:32

Aviva.jpg

Jó lenne, ha minden változót ki lehetne szűrni, és laboratóriumi körülmények között lehetne vizsgálni egy módszer hatékonyságát. Van egy pont azonban, amikor viszont már annyi a sikertörténet, és annyi felől ajánlanak egy módszert, hogy nem lehet figyelmen kívül hagyni.  Aztán az ember szkeptikusan, vagy lelkesen elmegy, és megtanulja a módszert, majd saját magán is megtapasztalja annak eredményességét.

Egyre többen és többen ismerkednek meg az Aviva módszerrel, legfőképpen meddőséggel, PCOs-sal, PMS-sel  küzdő nők, de számos más problémára is megoldást kínál ez a torna.
 
Az Aviva torna lényege

A helytelen táplálkozás, a túl sok ülés és kevés mozgás betegségek kialakulásához vezethet. Hogy kinél mihez, az legtöbbször attól függ, ki mire hajlamos, és lelki szinten milyen problémái vannak. (A betegségek lelki vonatkozásába nem megyek bele, de fontosnak tartom megemlíteni.) Sokan gondolják, hogy ezeket ki tudják küszöbölni azzal, ha sportolnak. A legtöbb mozgásforma azonban nem segít eléggé a fentebb említett problémákon, mert nem mozgatja meg a megfelelő területet a megfelelő módon.
 
Az Aviva torna elsősorban az alhasra koncentráló, a nemi szervek egészségét, valamint a rendes hormonműködést célzó, egyszerű gyakorlatokból álló torna, amit érdemes zenére végezni, de anélkül is lehet. Gyakorlatilag egy hormontornáról van szó, ami az alhasban vérbőséget okoz, és serkenti a hormonműködést. A torna során nemcsak a külső, hanem a belső izmainkat is megmozgatjuk (az alhasat, a belső hasi és gátizmokat, farizmokat), ami segít, hogy a nemi szervek , valamint a hipofízis megfelelően működjenek.
 
A hipofízis, vagy agyalapi mirigy felelős a hormonműködésért: itt termelődik többek között a nemi hormonok szabályozásáért felelős hormon, a pajzsmirigyműködést serkentő hormon, a nőkben a petefészek tüszőinek érését, férfiakban a spermiumok termelődését serkentő hormon, az ovulációért, az egészséges sárgatesthormon-termelésért felelős hormon, a bőr pigmenttermelésének aktivitását fokozó hormon, a vese vízvisszatartását fokozó hormon, a nyugtató hatású, szülésnél fontos szerepet játszó boldogsághormon, az oxitocin.
Látható tehát, hogy rengeteg mindent befolyásol.
 
A torna végzése

Az aviva torna egyszerű gyakorlatsora 18 gyakorlatból áll, ezeket kell hetente kétszer 30 percig végezni, ha pedig nincs kétszer 30 percünk, akkor helyette az ún. rövidített gyakorlatsort elvégezni 15 percig.

A torna előtt 4 órával ne együnk, inni szabad. A torna után bugyoláljuk be magunkat egy meleg takaróba, pihenjünk 20-30 percet, és ne fürödjünk 36 órán keresztül, hogy a meleg bentmaradjon (a víz elviszi a meleget a testből, csak meleg vizes törölközővel szabad lemosdani. Így tovább tart a torna hatása.) Ez fontos!
 
Délután szoktam a gyakorlatokat végezni, és előtte fürdök, így ha a 36-ot nem is, a 24 órát tartani tudom. Ez kicsit macera, de ha belegondolunk, miért csináljuk, akkor szerintem hetente kétszer azért belefér.
Nagyon fontos, hogy a torna erőteljes hatással van a hormonműködésre, ezért hormontartalmú készítmények szedése esetén nem szabad csinálna. Vagy tornázol, vagy hormonokat szedsz, a kettőt együtt ne.

Kiknek ajánlott?

Bár elsősorban a torna a nők körében terjedt el, férfiaknak is nagyon jó. Ők is ugyanúgy végezhetik a 18 gyakorlatot, valamint már készült kifejezetten férfiak számára egy gyakorlatsor.
 
Mi mindenre jó az Aviva torna?
 
Nőknél:

- Petefészekelzáródás kezelésére

- PCOs kezelésére (a cisztákat teljesen el lehet vele tüntetni)

- Mióma kezelésére

- Peteérés elősegítésére, a helytelen táplálkozással összefüggő meddőség kezelésére, segít a baba gyorsabb
összehozásában, erősíti a méhizomzatot, segít a beágyazódásban (a gyakorlatokat normál módon csinálva)

- A hormonrendszer egészséges működésének elősegítésére

- Fogamzásgátlásra (a torna egy bizonyos módon végezve megakadályozza a petesejt beágyazódását)

- A változó kor tüneteinek csökkentésére

- Inkontinencia esetén

- Rendszertelen menstruáció beállítása

- Menstruáció meghozására (fogamzásgátlót abbahagyóknál, vagy azoknál az akár 24-30 éves nőknél is, akik egyáltalán nem menstruáltak még életükben)

- A PMS tüneteinek kezelésére, fájdalmas menstruáció esetén a görcsök erősségét a torna lecsökkenti, vagy teljesen meg is szünteti

- Hangulatingadozásra

- Pozitív hatással van a libidóra

- Immunrendszer erősítésére, energiaszint növelésére

- Székrekedés ellen
 
Férfiaknál

- Impotencia megszüntetésére

- Prosztataproblémák kezelésére

- A hormonrendszer egészséges működésének elősegítésére

- Egészséges spermiumok számának növelésére, tehát babaváráskor nemcsak a nőnek érdemes tornázni

- Immunrendszer erősítésére, energiaszint növelésére

 

A blogbejegyzést Hunor Dóra pszichológus küldte be, kattints ide, hogy megtekintsd a szakember adatlapját!

 

KÉRDEZZEN TŐLÜNK