=

Itt kereshet szakembereink között.


KÉRDEZZEN TŐLÜNK

A pszichiátriai ellátás története, ahogy kevesen ismerik 3.
OnlinePszichológia
OnlinePszichológia
- 2017. 03. 08. 14:03

Ősz.jpg

A terápiás pszichiátria fejlődésének első lépései

A XIX. század első felében már létrejöttek olyan pszichiátriai intézmények, amelyek célja nem a társadalomtól való elkülönítés, hanem a betegek ápolása és gyógyítása volt, azaz már megjelent a „gyógyulás” lehetősége az egészségügyi szakma szeme előtt ezen a téren. Elhagyták a kemény bánásmódot, sőt kifejezetten gyengéd és szeretetteljes ápolási módszert vezettek be, amelyből hiányzott a testi fenyítés.

Az új pszichiátriai módszer neve morális terápia volt. Ez az orvos szemtől szemben kifejtet hatásán alapult, amely a beteg személyiségétől, illetve szimptómáitól függően lehetett hatalom, tekintély, gondoskodás. A munkára való kényszerítést felváltotta a kiegyensúlyozott napirend, amelynek része volt a foglalkoztatás-terápia és más szisztematikus elfoglaltságok is.

Alkalmazott gyógymóddá váltak a betegek megnyugtatására szolgáló különféle eljárások, köztük pl. a meleg fürdő. A morális terápiában fogalmazták meg először, hogy a tébolyodottság betegség,

A tudományos pszichiátria kialakulása


Az orvostudomány a XIX. század második felében óriási lendületet kapott. Új kutatási módszerek megjelenésével (megfigyelések mellett kísérleti ismeretszerzés), új orvosi szemléletmód kialakulásával (a figyelem a test tüneteinek megfigyelése, szimptómák felállítása felé fordult, amelyet a boncolásokkal, illetve az élő ember belső szerveinek vizsgálatára alkalmas eszközök megjelenésével is elősegítettek) a pszichiátria helyzete is átrendeződött.

Megindultak a pszichiátriai kutatások, az egyetemeken pszichiátriai tanszékek alakultak, ehhez kapcsolódóan klinikákat hoztak létre a pszichés betegségek kezelésére. A szakterület elindult a professzionalizálódás útján. A különféle pszichiátriai betegségek anatómiai okainak kutatása került a szakterület fókuszába.

A kutatási oldal fejlődése a terápiás szegmens rovására történt, ebben az időszakban háttérbe szorult a beteggyógyítás. Sajnos az, hogy a pszichiátriai betegségek okát szervi elváltozásokban kutatták csak részben járt eredménnyel, és egyértelműen nem vonta magával a terápia fejlődését.

 

A blogbejegyzést OnlinePszichológia pszichológus küldte be, kattints ide, hogy megtekintsd a szakember adatlapját!

 

KÉRDEZZEN TŐLÜNK