=

Itt kereshet szakembereink között.


KÉRDEZZEN TŐLÜNK

Éljen a fesztiválszezon!
Számel Szilvia
Számel Szilvia
- 2017. 03. 17. 12:48

fesztivál.jpg

Sokak számára a nyár nem csak a fülledt estéket, a rengeteg szúnyogot és a Balaton partját jelenti, de ekkor indul el a fesztiválozás szezonja is. Hazánkban különösen nagy a kínálat rendezvények terén – az elektronikus zene, a rockzene vagy a hazai zenekarok rajongói is megtalálják a számukra leghívogatóbb fesztivált. De vajon minek köszönhető a zenei programok töretlen népszerűsége?

Együtt ünnepelni másokkal, kiszakadni a hétköznapok szürkeségéből – mindez szinte emberi létszükséglet. Ilyen röviden össze lehet foglalni, miért kedvelik olyan sokan ezeket az eseményeket. Ha kicsit visszatekintünk az időben, láthatjuk, hogy az ilyen zenés rendezvények nem újkeletű találmányok. Valószínűleg a fiatalabb korosztálynak is beugrik a kultikus Woodstock Fesztivál, mely mintegy 40 éve került megrendezésre egy kis farmon New York közelében.
A ma már legendássá vált, mindössze három napos rendezvényt a béke, a szeretet és a zene jegyében hirdették meg. A fesztivál sikere még a szervezők elképzeléseit is felülmúlta, hiszen szászezrek látogattak el a hétvégén megrendezett koncertsorozatra. Ennek köszönhető, hogy a fesztivál előtti napokban ingyenessé tették a belépést, hogy a különféle attrocitásokat elkerüljék. Harminchat előadó és zenekar lépett fel, köztük olyan nagy nevek, mint Janis Joplin, Joe Cocker, Santana vagy Jimi Hendrix. A fesztivál népszerűségét annak is köszönhette, hogy a 60-as évek ideáit tükrözte -  a rendszerrel és a háborúval szembeni lázadás, a béke és szabadság voltak a résztvevők és az előadók jelszavai.

Magyarországon a fesztiválok fogalmát a 60-as években még a különféle táncdalfesztiválok merítették ki, majd a későbbiek folyamán megjelentek a magyar rockzenekarok is, melyek már nyíltan felvállalták a rendszerrel szembeni lázadást. A magyar beatkorszak lezárását jelentette az 1973-ban, Miskolcon megrendezett egész napos rockfesztivál, mely a hazai fesztiválok egyik első képviselője volt. A 60-as, 70-es években tehát – Woodstockot is beleértve - a zene és a fesztiválozás a politikai hovatartozás, eszmei és kulturális értékek hirdetésének az eszköze volt.

Itthon az elmúlt 18 évben rengeteg zenei fesztivál indult útjára, melyek már főként a fiatalok szórakozási és kulturális igények kielégítését tűzték ki célul. A legnagyobb tömegeket vonzó Sziget-fesztivál 1993-ban nyitotta meg kapuit, azóta évről évre több szászezer magyar és külföldi vendég látogatja a rendezvényt. A Sopron mellett megrendezésre kerülő Volt Fesztivál ugyanebben az évben indult, a Szigethez hasonlóan a zenei stílusok hatalmas választékát kínálja az oda látogatóknak. Mindezek mellett további kisebb-nagyobb fesztivál közül válogathatnak a kikapcsolódni vágyók. A résztvevők átlagérletkorát tekintve főként a kamaszokat és fiatal felnőtteket találunk a látogatók között. Mindez nem véletlen, hiszen ez a korosztály az, amely minden formában a lázadási lehetőséget, a szülőktől való elszakadást és a barátokkal való bulizást keresi.

Egy fesztivál, ami a rengeteg koncertről és az új ismeretségekről szól, kitűnő terepet biztosít minderre. A legtöbb szülő olykor félelmekkel engedi el gyermekét a több napig tartó mulatságra, de számukra némi vigaszt jelenthet, hogy a fesztiválok manapság már nem csak a végtelennek tűnő, mámoros éjszakákról szólnak. A nagyobb rendezvények egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a drog- és alkohol prevencióra is, a legtöbb fesztiválon már olyan sátrakat is találunk, ahol a fiatalok önismereti teszteket tölthetnek ki és pszichológiai tanácsadást kaphatnak. A Szigeten például külön rendezvényhelyszínen találhatóak a társadalmi problémákkal vagy drogprevencióval foglalkozó szervezetek.  A Civil Sziget elnevezésű helyszín tulajdonképpen egy olyan találkozóhely, ahol a fiatalok az őket leginkább érdeklő témákban információkhoz és segítséghez juthatnak, sőt, a szervezetek munkájában is részt vehetnek. Emellett számos színes programmal szolgál az oda látogatók számára: kerekasztal beszélgetésekkel, táncházakkal, szituációs játékokkal várják az érdeklődőket.

Bár a végéhez közeleg a nyár, augusztus hónap is bővelkedik fesztiválokban: augusztus 10-től 15-ig nyitja meg kapuit a már említett Sziget is, emellett hátra van még hazánk első zenei fesztiválja, a Szegedi Ifjúsági Napok. Az immár negyven éves rendezvény augusztus 24-28. között várja szórakozni vágyókat. Így van még idő felkapni a sátrakat és a konzerveket bepakolni!Források:
Sziget Fesztivál
SZIN
Wikipedia/Woodstock
Wikipedia

 

A blogbejegyzést Számel Szilvia pszichológus küldte be, kattints ide, hogy megtekintsd a szakember adatlapját!

 

KÉRDEZZEN TŐLÜNK