=

Itt kereshet szakembereink között.


KÉRDEZZEN TŐLÜNK

Pánik a fürdőruhaszezonban
Czecz Fruzsina
Czecz Fruzsina
- 2017. 03. 17. 12:52

szőke.jpg

Javában tombol a nyári hőség, az év legmelegebb napjait éljük. Itt a szabadságok, a pihenés ideje, aki teheti, strandra, vízpartra megy. Mindegy, hogy egy rövid balatoni hétvégére készülünk, vagy egy több hetes karibi körútra: a fürdőruha kötelező kellék a táskában. Megszabadulni a szoknyáktól, nadrágoktól, blúzoktól és úszódresszbe, könnyű bikinibe bújni? Ez sokakban (főként a hölgyekben) aggodalmat hív elő.

Az év őszi, téli időszakában, az ünnepek alatt és a hideg estéken sok alkalom nyílik az összejövetelekre, az együtt töltött hatalmas vacsorákra. Tudjuk, hogy „bűnözünk”, de olyan messzinek tűnik még a verőfényes nyári strandolás, hogy nem vonjuk meg magunktól a töltött káposzta – bejgli menüsort. A tavaszi újságokban aztán megírják a méregtelenítő kúrák fontosságát, a böjtölés jótékony hatását testre és lélekre. Májusban kezdődnek a melegebb napok, előkerülnek a lengébb ruhák, és láthatóvá válik a karácsonyi, húsvéti sütés-főzések nyoma…


Az igazi strandszezon június közepétől indul be, vége az iskolai tanévnek, a családtagok szabadságot vesznek ki, és eltöltik a jól megérdemelt pihenésüket. A nők többsége csomagolás közben a fejéhez kap: De mit veszek majd fel?! Ezzel elkezdődik a turbódiéták időszaka, minden, fogyással kecsegtető módszer jó baráttá válik. Az újságok és az internetes cikkek naponta harsogják az újabb módszereket: egy hét alatt egy ruhaméret fogyás, 5 nap alatt mínusz 3 kiló, stb.

Mielőtt azonban rohannánk a gyógyszertárba, drogériába a legújabb csodát ígérő tablettákért, és felvásárolnánk a drága külföldi élelmiszereket a különleges receptek elkészítéséhez, álljunk meg a tükör előtt néhány percre! Legyünk úrrá a pánikon és az elégedetlenkedésbe fektetett energiát inkább fordítsuk kreativitásba! Ma már számos csatornán és újságban láthatunk „átalakító” rovatokat. Itt valódi, hús-vér emberek a szereplők, nem az amerikai topmodellek retusált fényképével találkozunk. Érdemes ellesni néhány trükköt, hiszen egy jól megválasztott szabásvonal, egy helyesen használt fehérnemű, vagy csupán egy új hajszín is fantasztikus változást hozhat.

A hihetetlen fogyást ígérő diéták többsége valóban hihetetlen, ráadásul egészségünkre is veszélyes lehet. A drasztikus váltás nagyon megterheli a szervezetet, és az eredmény is tiszavirág életű. A villám fogyókúrák nem csak fizikailag, de lelkileg is nagy munkát igényelnek. Az egyhangú diéták vagy a koplalás közben lehangoltak, fáradékonyak leszünk, és az önsanyargatás büntetéssé válhat. Nagy csalódásban lehet része annak, aki az elért fogyás után azt veszi észre, hogy folyamatosan visszaugranak rá a kilók, amiktől már egyszer megszabadult. A villámdiéták során nem alakul át a szervezet háztartása, nem épülnek-formálódnak az izmok. Könnyen megereszkedhet a bőr a gyors változás miatt, és ez csak fokozza a csalódást.

Könnyen előfordulhat, hogy a szépülni vágyó személy magát kezdi hibáztatni, amiért nem éri el a kívánt célt, vagy idő előtt feladja a fogyókúrát. Ez egyszerűen kiküszöbölhető, ha nagyon lassú, fokozatos életmódváltást teszünk. Így mindig csak a következő, kis célt kell kipipálni, nem szokatlan rohamtempót diktálni a testnek. A fogyókúra, a kilók elleni küzdelem 150 éves múltra tekint vissza, így volt idő arra, hogy mindig újabb és újabb praktikákat, módszereket kísérletezzenek ki. Mindent gyorsan szeretnénk elintézni, mindennek azonnal szeretnénk látni az eredményét – ezért születhettek meg a villámdiéták.

Ha azonban a turbó fokozat helyett hosszú és egészséges életre vágyunk, a fogyókúrát is ilyen szempontok alapján válasszuk! Nyaralás alatt sem kell feladni az egészséges életmódot: grill húsok, zöldségek, gyümölcsök hegye vár mindenkit, és a sportolásra is ez a legalkalmasabb idő. Néhány kiló súlyfelesleg esetén a „csodadiéták” helyett sokkal jobb szolgálatot tesz egy rafinált fürdőruha és strandkendő. Önbizalom garantálva! Ha egy elégedett, mosolygó ismerős köszön vissza a tükörből, szorongás és önkínzás nélkül a kilók is könnyebben lemennek.

 

A blogbejegyzést Czecz Fruzsina pszichológus küldte be, kattints ide, hogy megtekintsd a szakember adatlapját!

 

KÉRDEZZEN TŐLÜNK