=

Itt kereshet szakembereink között.


KÉRDEZZEN TŐLÜNK

Gyermeknap
Szekeres Veronika
Szekeres Veronika
- 2017. 03. 17. 13:00

„Sosem szabad azt mondani egy kisgyermeknek, hogy az álmok balgaságok: tragédia lenne, ha ezt elhinné.”
Paulo Coelho

Május első vasárnapja Anyák napja, utolsó vasárnapja pedig Gyermeknap. Szép keretet ad ez a két ünnep ennek a hónapnak, a tavaszutónak és a nyárelőnek. A Gyermeknap sok országban ünnep, bár nincs olyan hosszú története, mint az Anyák napjának. Annyi azonban elmondható, hogy Törökországból ered, ott 1920 áprilisában tartották meg először, majd 1925-ben a Genfben, a Gyermekjóléti Konferencián. Ez volt/lett a Nemzetközi Gyereknap, melyet a legtöbb országban június 1-jén tartottak/tartanak meg – nem tudni, miért pont ez a dátum lett ünnepnap - és később a volt kommunista országokban vált népszerűvé. Az ENSZ kezdeményezésére pedig 1954-ben létrehozták az Egyetemes Gyermeknap intézményét, ennek célja, hogy a világ gyermekeinek összefogását, testvériességét, sorstársi mivoltát hangsúlyozzák, valamint hogy felhívják a figyelmet a gyermekek jólétéért való küzdelemre. Magyarországon 1931 óta ünneplik ezt az alkalmat, akkor még Gyermekek Hete volt a neve, 1950-től ez lekorlátozódott egy napra, május utolsó vasárnapjára.


Ez a nap országszerte a szabadtéri és egyéb programok napja, hétvégéje, a legtöbb városban, faluban, helységben találhatunk számunkra, a család számára megfelelő programot. Bár lehet, hogy úgy érezzük, mióta gyermekünk van, hogy számunkra minden nap a gyerekről szól, és minden nap gyereknap van, de ez a hétvége tényleg szóljon a gyermekekről, az ő kívánságukról, arról, hogy ténylegesen vele töltsük a napot, ahogy ő szeretné. Lehet ez egy állatkerti látogatás vagy a Vidámparkban töltött nap, esetleg cirkuszi előadás, de egy családi – baráti piknik, fagyizás, kirándulás a szabadban vagy gyerekzsúr. A legtöbb hivatalos gyereknapi rendezvény ráadásul ingyenes, és igen színvonalas programokat kínálnak a kézműves foglalkozásoktól a koncerteken át az arcfestésig, különböző szaktanácsadással, pl. fogászati szűréssel egybekötve, ami sok gyerek rémálma, de a városligeti helyszínen játékosan próbálják erre rábírni a gyerekeket, és ennek fontosságára felhívni figyelmüket.

Hiszen gyermekünk minden nap tanul valamit, rácsodálkozik a világra, megismeri környezetét, annak szabályait, és mindezt játékkal egészíti ki, színesíti, a játék által fordítja le saját nyelvére. Mindebben pedig nekünk, felnőtteknek van a legnagyobb felelősségünk. A lényeg, hogy ez a nap, ez a hétvége valóban szóljon gyermekeinkről, hiszen ők is megérdemlik, hogy a hétköznapokon felül egy nap vagy hétvége csak az övék legyen, az ő kívánságaiknak megfelelően teljen. Hiszen ők szemünk fényei, a világ tovább vivői, akik pl. május első vasárnapján viszonzásul nem feledkeznek el életüket, biztonságot és szeretet adó mamájukról, valamint június harmadik vasárnapján az édesapjukról, aki megmutatja nekik a világot, aki hősies és bátor viselkedésével megmenti őket a világ, az élet rossz dolgaitól.

”Minden jót meg kell adni a gyermeknek, mert akkor várhatjuk el tőle, hogy ő is jót adjon cserébe.”


Forrás és programajánló:
http://hu.wikipedia.org/wiki/Gyermeknap
http://ovisvilag.blog.hu/2009/05/22/a_felnottek_felelossege_a_gyermeknap_margojara
http://www.ngysz.hu/hirek/gyermeknap_2011.html
http://www.babaret.hu/index.php?oldal=oldal1

 

A blogbejegyzést Szekeres Veronika pszichológus küldte be, kattints ide, hogy megtekintsd a szakember adatlapját!

 

KÉRDEZZEN TŐLÜNK