=

Itt kereshet szakembereink között.


KÉRDEZZEN TŐLÜNK

Anyák Napja
Szekeres Veronika
Szekeres Veronika
- 2017. 03. 17. 13:02

Anyák.jpg

Csak látni akartalak,

anyu, fényes csillag,

látni, ahogy jössz, jössz
mindig jössz, ha hívlak.
Látni sietséged,
angyal szelídséged,
odabújni hozzád,
megölelni téged.

Nadányi Zoltán

Május első vasárnapján az anyáknak áll a világ. Gyermekek ezrei szavalnak anyák napi verseket, szednek a kertben virágcsokrot a világ legjobb anyukáinak és nagymamáinak. Az anyaságról való megemlékezés világszerte ünnepnap, csak országonként más és más dátumra esik, Magyarországon ez május első vasárnapja, ebben az évben még az első napja is.

Az anyák megünneplésének gyökere az ókori görögökhöz kötődik, akik tavaszi ünnepként Rheát, az istenek anyját, ezzel együtt saját édesanyáikat is ünnepelték. Angliában már az 1600-as években a húsvét utáni negyedik vasárnap, az anyák vasárnapja töltötte be ezt a „szerepet”, keresztény, vallási színezetet adva ennek az ünnepnek. Ezt a napot munkaszüneti nappá is nyilvánították, s például az otthonuktól távol dolgozó szolgálók is szabadnapot kaptak, hogy hazatérhessenek édesanyjukhoz, és velük tölthessék ezt a napot. Az Egyesült Államokban először 1872-ben, Bostonban ünnepelték az édesanyák napját, Julia Ward Howe közreműködésével, majd Anna M. Jarvis próbálta állami ünneppé nyilváníttatni, elhunyt édesanyja emlékére. A philadelphiai reformer, aki rengeteg energiát fektetett abba, hogy nemzetközi elismertségűvé is tegye az ünnepet, május második vasárnapjára tűzte ki az ünnepet--------#readmore#--------, és 1914-ben érte el célját, mikor is Woodrow Wilson elnök hivatalos ünneppé nyilvánította ezt a napot. A sors sajnálatos fintora azonban, hogy ő maga sohasem ment férjhez, így nem élvezhette az általa meghonosított ünnep valódi fontosságát és értékét. Hazánkban 1925-ben a Magyar Ifjúsági Vöröskereszthez kötődik az első ünnepnap, ők a májusi Mária-tisztelet hagyományaival kapcsolták össze, majd 1928-ban miniszteri rendelet által nyilvánították hivatalos iskolai ünneppé az Anyák Napját. „Ma már olyan természetes megemlékező napként üljük meg, amely vallási és társadalmi szempontból egyaránt égető problémánkra irányítja figyelmünket: a család, az anyaság tisztelete és megbecsülése nélkül nincs emberi és nemzeti jövő.”

Az évtizedek során egész iparág épültek és épülnek a mai napig erre az ünnepre, a virágkereskedők propagálásával jutott el az ünnep híre Európába is (gondoljunk csak a Valentin-napra!), ajándékboltok tömkelege telik meg ilyenkor több száz emlékplakettel, sajátosan az anyáknak szóló ajándékokkal, üdvözlőkártyákkal és egyéb, elismerést és hálát kifejező emléktárgyakkal. Ennek ellenére, ezt mi is jól tudjuk, hogy nem az üzletről, nem a vásárlásról, nem a virág- és ajándékboltok nyereségéről szól ez a nap, hanem az anyaság ünnepe ez; azoké az embereké, akik életet adtak nekünk, és a hosszú évek során – remélhetőleg – sok jóval, értékkel, örömmel, boldogsággal ruháztak fel minket, amiért nagyon hálásak vagyunk, és tisztelettel tartozunk nekik.

Kis érdekesség - Anyák Napja a nagyvilágban:

•  Egyesült Királyság: az itteni anyák napja (Mother's Day) nagyböjt negyedik vasárnapjára esik. A Mothering Sunday nevű vallásos ünnepből alakult ki, amely eredetileg nem kapcsolódik a mai anyák napja ünnephez. Ebben az évben április 4-ére esett.
•    február második vasárnapja: Norvégia
•    március 8.: Afganisztán, Bulgária
•    március 21., a tavasz első napja: az arab világ legtöbb országa (például Egyesült Arab Emírségek, Egyiptom, Irak, Kuvait, Libanon, Szaúd-Arábia)
•    május első vasárnapja: Dél-afrikai Köztársaság, Litvánia, Magyarország, Portugália, Szlovákia, Románia, Spanyolország, Szerbia
•    május második vasárnapja: Amerikai Egyesült Államok, Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Chile, Ciprus, Csehország, Dánia, Észtország, Finnország, Görögország, Hollandia, Japán, Kanada, Németország, Olaszország, Peru, Svájc, Szlovákia, Tajvan, Törökország
•    május 10.: Latin-Amerika legtöbb országa (például Guatemala és Mexikó), Hongkong, India, Malajzia, Pakisztán, Szingapúr
•    május 26.: Lengyelország
•    május utolsó vasárnapja: Franciaország, Marokkó, Svédország
•    június második vasárnapja: Luxemburg
•    augusztus 15.: Costa Rica
•    október harmadik vasárnapja: Argentína
•    december 8.: Panama


Források:

Wikipedia
noinet.hu
Idézet

 

A blogbejegyzést Szekeres Veronika pszichológus küldte be, kattints ide, hogy megtekintsd a szakember adatlapját!

 

KÉRDEZZEN TŐLÜNK