=

Itt kereshet szakembereink között.


KÉRDEZZEN TŐLÜNK

William&Kate: Két sors, egy közös út
Koncz-Kanyó Gabriella
Koncz-Kanyó Gabriella
- 2017. 03. 17. 13:04

Vilmoskat.jpg

A királyi családdal kapcsolatos hírek általában nagy port kavarnak, főleg, ha egy ritka és boldog eseményről, egy esküvőről van szó. A világ minden táján hatalmas érdeklődés övezi a nagy napot, következzen tehát két élettörténet, a helyszínről, egyenesen Angliából.

William, az Egyesült Királyság trónjának várományosa (természetesen édesapja, Charles után) április 29-én, alig három nap múlva feleségül veszi Kate-et, aki egy középosztálybeli angol családból származik.


Kate – Az álom beteljesül

Rengeteg adatot közöl Kate Middletonról a média, főként az eljegyzés hivatalos bejelentése óta. De ki is ő valójában? Nagyon közeli dolgokat már most sem oszt meg az újságírókkal (össze is hasonlították a néhai Lady Dianával, aki már ebben az időszakban is nagyon közvetlen volt, nem tartott határokat), keveset tudni valójában (az öltözködésétől eltekintve) róla. Pár napja mutattak be egy dokumentumfilmet a Middleton –, ill. anyai ágon a Goldsmith családról. Végigvezettek a Middleton család felemelkedésén, bemutatták hogyan teremtették meg azt az anyagi hátteret és stabilitást, amely szükséges a fennmaradáshoz.

Egyszerű, évszázadokra visszavezethetően angol felmenőkkel rendelkező középosztálybeli család, amely most végérvényesen részese lesz a történelemnek. Kate számára – ha most nem a realitást nézzük elsősorban – olyan ez, mint egy valóra vált tündérmese. Éveken át vár a hercegre (amint tette azt 8 éven át), míg végül megtörténik az eljegyzés, és nemsokára az esküvő is. A legtöbb mese itt véget is ér. Nem tudjuk meg, mi történik utána, míg az ő esetükben biztos vagyok afelől, hogy a legapróbb történéseket is megírja majd minden újság. A realitásban ott az állandó reflektorfény, kötelező rendezvények, elvárások, szokások hada. De ha ezek mellett nyugodt, békés hétköznapokat tudnak maguknak teremteni, a mese nagyon boldogan folytatódhat tovább.


William – a herceg fehér lovon?


William élettörténetét – legalábbis a nagyobb eseményeket - jól ismerjük. Természetesen ez közel sem jelenti azt, hogy a herceget is ismerjük.
Édesapja, a Walesi herceg és Lady Diana 1981-es házasságából születt, első gyermekként. A felnőtté válása során azonban több traumával is szembe kellett néznie. Már gyermekkorában sem volt szülei házassága felhőtlen, és hosszas vívódás után végül 1996-ban elváltak. William ekkor 15 éves volt. Hiába az életkor, egy válást sosem könnyű feldolgozni egy gyermeknek, egy fiatalnak, de  egy felnőttnek sem. Vajon volt ennek befolyása arra, hogy mikor kéri meg Kate kezét? Gyakori, hogy az elvált szülők gyermekei nem, vagy csak későn gondolnak a házasságra, hiszen nem a jó oldalát látták eddig, azt viszont átélték, milyen egy válás.

Sajnos ezt követte Lady Diana 1997-es autóbalesete, ami megrázta az egész világot. Nagyon közel állt mindkét gyermeke Dianához, William – idősebb lévén - talán még inkább. Részben támasza is volt édesanyjának, ami az ő korában nagy teher.
Diana több, mint egy évtizede távozott el, emléke azonban még most is jelen van. William az ő gyűrűjével jegyezte ez Kate-et, aminek inkább szimbolikus jelentése van.

Charlesról, édesapjáról még kevés szó esett, pedig a történetben ő is nagyon fontos. Nem sokkal a Dianával kötött házassága után ismerkedett meg Camillával, akivel viszonyt kezdett, először titokban, majd egyre inkább nyilvánosan. A válás után már teljesen nyíltan vállalták kapcsolatukat, és Diana halála után 7 évvel összeházasodtak. A briteket megosztották a történtek, de az évek múltával egyre kevésbé vannak fókuszban. Nem tudhatjuk pontosan, hogy milyen Charles kapcsolata a fiaival,de az biztos, hogy az esküvő előtti éjszakát együtt töltik majd, lehetőségük lesz arra, hogy megbeszéljenek minden fontosat, amire eddig esetleg nem adódott alkalom. Mostanára William egy stabil, magabiztos férfivá érett, készen állva arra, hogy betöltse a rá kiszabott szerepet.


William&Kate

Sok időt töltöttek már együtt, a tényekkel tisztában vagyunk, de a  valódi érzéseiket, csak ők ismerhetik. Egy kapcsolatba kívülről sosem láthatunk bele, még akkor sem, ha ez egy királyi kapcsolat, és nagyon szeretnénk. Két olyan fiatalról van szó, akik szeretik egymást, és összekötik az életüket. Andrew Roberts, brit történész szerint azzal, hogy William egy érzékeny, két lábbal a földön álló, középosztálybeli nőt vesz feleségül, forradalmi a királyi családban, és friss levegőt vihet a palotába. Hogy mit hoz a jövő, arról biztosan tudomásunk lesz, csak a legjobbakat kívánhatjuk.


A cikk elkészítésében segítségemre volt:

BBC online
Channel 4 – Meet the Middletons
Stringer, D.: Royal psychology: William moves past teen traumas, AP, 2011.
Wikipedia

 

A blogbejegyzést Koncz-Kanyó Gabriella pszichológus küldte be, kattints ide, hogy megtekintsd a szakember adatlapját!

 

KÉRDEZZEN TŐLÜNK