=

Itt kereshet szakembereink között.


KÉRDEZZEN TŐLÜNK

Facebook, Twitter, Quakebook
Koncz-Kanyó Gabriella
Koncz-Kanyó Gabriella
- 2017. 03. 17. 13:08

labda.jpg

Volt már arról szó, hogy a közösségi média növekedése elért abba a fázisba, ahol összehozza az embereket, segít a kapcsolattartásban, és abban, hogy megosszuk egymással nézeteinket, véleményünket.

Egyre jobban az életünk részévé válik az olyan oldalak használata, ahol kapcsolatba tudunk lépni másokkal, vagy egyszerűen csak látjuk, mi történik éppen velük. Mindenki máshogy érzi jól magát – van aki sok fotót szeret feltölteni magáról, van aki egyet sem. Van, aki csak fontos eseményeket oszt meg az ismerőseivel – eljegyzés, diplomaszerzés, gyermekszületés – van, aki pedig minden apróságot. Különbözőek vagyunk, és ez így jó, ettől lesz olyan színes egy üzenőfal.

Nem szabad elfelejteni, hogy a közösségi oldalak az információáramlás szempontjából nagyon fontosak. Természetesen, nem csak a személyes információkra gondolok, hanem az olyan világrengető eseményekre, mint a hetekkel ezelőtti Japán földrengés. A Japán Miniszterelnöki Hivatal hivatalos Twitter és Facebook oldalt indított annak érdekében, hogy a legfrissebb híreket mindenki el tudja olvasni. Hiteles forrásból, azonnal.

Még figyelemreméltóbb az a kezdeményezés, ami egy egyszerű twitter-bejegyzéssel (tweet) indult 2011. március 18-án, pénteken. Egy Japánban élő brit férfi közzétett egy felhívást, miszerint olyan emberek 250-300 szavas írásait várja, akik szeretnék megoszani a földrengéssel kapcsolatos gondolataikat (Pl. Hol voltak, amikor ez történt, és mit éreztek? Hogyan segítettek? Hogyan tudják feldolgozni a történteket, változott-e valami az életükben? Stb.)

Nagyon sok bejegyzés érkezett, volt, aki videót, rajzot, fényképeket küldött. Őszinte, valódi elbeszélés ez. A szerkesztők azt írták, hogy ha ezt megtervezték volna, akkor hónapokat vett volna igénybe. Vannak szerkesztők Japánban, az USÁ-ban, mindenhol a világon. „Az internet és a közösségi média nélkül ez nem sikerülhetett volna”.

De a spontán kezdeményezésnek óriási ereje volt, és van. Napokon belül megvásárolható lesz a könyv, már az utolsó simításokat végzik rajta (először digitális formában lesz letölthető, majd amilyen hamar csak lehet, nyomtatásban is elérhetővé teszik). A befolyt bevételből a Japán Vöröskeresztet támogatják. A könyvön kívül a poszterekből is nagy összeget sikerült összegyűjteni. A világ vezető hírügynökségei, napilapjai is támogatják a projektet, hiszen már az is nagy segítség, hogy ha minél többen tudnak erről a kezdeményezésről.
Minden további információ itt: Quakebook

Nem tudni milyen „pályafutást” fut be a könyv (akár digitális, akár nyomtatott formában), azonban az már biztos, hogy nagyszerű példája annak, hogy milyen erőket tudunk megmozgatni a világháló segítségével. A nagyobb jó érdekében mindenki összefogott, és ha mással nem is, de egy kattintással, vagy azzal, hogy megosztja a hírt, már segített.

„Ez tehát a kollektív jóakarat, és az internet szervező erejének a győzelme.”Forrás:
BBC
www.quakebook.org

 

A blogbejegyzést Koncz-Kanyó Gabriella pszichológus küldte be, kattints ide, hogy megtekintsd a szakember adatlapját!

 

KÉRDEZZEN TŐLÜNK