=

Itt kereshet szakembereink között.


KÉRDEZZEN TŐLÜNK

Tavasz kezdetén
Koncz-Kanyó Gabriella
Koncz-Kanyó Gabriella
- 2017. 03. 17. 13:09

Tavasz.jpg

„kigyúlok én is a fény előtt
s ahogy a zöldülő mezők
visszaverik és üldözik
a tél fehér seregeit,
úgy ébredek a magam erejére,
úgy tölt be a március melege, vére,
úgy járom a várost ittasan
s szivemben a nap arany arca van.”
/Szabó Lőrinc: Tavasz elé/

Hivatalosan is beköszöntött a meteorológiai tavasz. Az órát átállítottuk, mostantól a nyári időszámítás van érvényben. Hosszabbak a nappalok, világosabb van, a természet is kezd magához térni. Virágok nyílnak, fák rügyeznek, a költöző madarak is visszatértek már. Mindeközben azt vesszük néha észre magunkon, hogy egyre fáradtabbak vagyunk, pedig pont több energiára vágynánk.

A környezeti változások mindig is hatással voltak a testi – lelki jó(l)létünkre. Ahogy váltják egymást az évszakok, úgy alakulunk mi is. Télen hajlamosabbak vagyunk elmélyülni, más dolgokat érzünk fontosabbnak, mint a nyári zsongásban. Ha nem figyelünk oda tudatosan, testünk vitamintartalékai kimerülnek, és az energiaszintünket ez  egyértelműen negatívan befolyásolja. Ez rendszeres zöldség -, vagy gyümölcsfogyasztással elkerülhető, illetve visszaállítható az ideális állapot. Célszerű többet mozogni a szabad levegőn, sétálni, kocogni, vagy csak pihenni és élvezni a napsütést. Nekiállunk a nagytakarításnak, többet szellőztetünk,
esetleg még méregtelenítünk is.

De mi a helyzet a lelkünkkel? Az egész-séghez nem csak a testi, hanem a lelki folyamatainkra való odafigyelés is hozzátartozik. Ez olyan, mint egy mérleg, ha csak az egyik oldalra pakolunk, akkor sosem érünk el egy kiegyenlített – kiegyensúlyozott állapotot. Hajlamosak vagyunk átértékelni a kapcsolatainkat, nyitottabbak leszünk, jobban odafigyelünk másokra, többet járunk társaságba. Sokakban ilyenkor születik meg az elhatározás, hogy pl. önismereti csoportba járjanak, mert többet szeretnének megtudni önmagukról. Miért ne?

A lelki nagytakarítás alkalmával olyan dolgok is előkerülhetnek, amelyekkel nem foglalkoztunk már egy ideje, és most hirtelen korlátként tekintünk rájuk. Érdemes végiggondolni, hogy mik ezek pontosan, és hogyan változtathatunk rajtuk, most a legalkalmasabb erre az idő. Könnyebben vesszük az akadályokat, új hobbit, munkát, esetleg partnert keresünk magunknak.

Kutatások bizonyítják, hogy ilyenkor minél több időt töltünk a napon, annál jobban vagyunk. A hormonháztartásunk is megzavarodik egy kicsit, ennek következtében kevesebb alvással is beérjük. A szerelmi -, és szexuális életünk sokkal aktívabb lesz, egyrészt a luteinizáló hormonnak köszönhetően, amely katalizálja az ovulációt a nőknél, és serkenti a tesztoszterontermelést a férfiaknál, másrészt pedig amint alkalmazkodtunk az új évszakhoz, energiával teltnek érezzük magunkat, és ez pozitív hatással van az életünk minden területére.

Természetesen nem vagyunk egyformák. Mindenki másképp éli meg egy új évszak beköszöntét. De  a legfontosabb talán az, hogy adjunk a mindennapi rohanásban magunknak egy kis időt, és élvezzük legalább 5 percig a napsütést.Forrás:
Christie Nicholson, Scientific American, 2007/03-22

 

A blogbejegyzést Koncz-Kanyó Gabriella pszichológus küldte be, kattints ide, hogy megtekintsd a szakember adatlapját!

 

KÉRDEZZEN TŐLÜNK