=

Itt kereshet szakembereink között.


KÉRDEZZEN TŐLÜNK

Alekosz-póló és más relikviák - gondolatok Való Világ iránti rajongásról
Czecz Fruzsina
Czecz Fruzsina
- 2017. 03. 17. 13:11

lányok.jpg

Tudja kik voltak az év orvosai 2010-ben? Ki lett tavaly az év felfedezett sportolója? Hallotta ki lett a 2010-es Év Tűzoltója? Tudja, kit választottak 2010-ben az Év Természetfotósának?

A kérdések sora hosszan folytatódhatna, és az élet sok területét érinthetnénk. A fenti pár kérdés mind olyan emberekre vonatkozik, akik áldozatos munkával életeket mentenek, dicsőséget hoznak hazánkra, művészetükkel kápráztatnak el minket. Emellett folyamatosan tanulnak, hogy a legjobb teljesítményt nyújthassák.


Az 2010-es év orvosai: Fábián Ferenc gyulai onkológus, Tóth Árpád Gábor győri belgyógyász-hematológus és Németh Lajos szekszárdi sebész.  Az év felfedezett sportolója Babos Tímea, teniszező, aki többek között a US Open-en (junior) párosban az 1. helyet szerezte meg. A 2010-es év tűzoltója: Rubóczki Zoltán. Az év természetfotósa Máté Bence lett, aki a magyar díjon kívül a világ legrangosabb természetfotós kitüntetését is átvehette.

Béci, Alekosz, Gigi, Jerzy, Gombi – ismerősebben csengő nevek? A Való Világ szereplőinek mindennapjait több hónapja figyelemmel kísérhetik a TV nézők. A műsor szerkesztői különböző feladatokkal és programokkal igyekeznek feldobni a lakók életét. Emellett nagyon gyakori, hogy csak pletykával, cigarettázással, kiabálással, lustálkodással, pezsgőfürdőzéssel telnek a napok. A beköltöző fiúk és lányok azzal váltak híressé, hogy végigkövethetjük a vitáikat, béküléseiket, kirohanásaikat, féltékenységi harcaikat, szerelmük alakulását. A legfőbb teljesítménynek talán a kezdeti bátorságuk nevezhető, hiszen vállalták azt, hogy több millió ember vegyes érzelmekkel, néha éles kritikával beszéljen róluk. Ezen kívül csupán annyit tesznek le az asztalra, hogy beleshetünk a (mesterségesen generált) mindennapjaikba.

Úgy tűnik azonban, hogy ennyi is elég a sikerhez. Az egyszerű, uborkából, paradicsomból, hagymából és feta sajtból álló görög saláta néhány helyen Alekosz saláta néven kapható. Ajándéktárgyak, poszterek, számítógépes játékok készülnek a szereplők figuráival. Pólókon olvashatjuk legjellemzőbb mondataikat, „aranyköpéseiket”. Egy csapásra milliós nagyságrendű rajongótábor alakult, ki-ki másnak szurkol. A kiesett versenyzőket fellépésekre hívják, turnéik vannak. Mi ez, ha nem a legnagyobb hírességeknek járó bánásmód?

Nemrég még csak a kivételes tehetségű, tanult színészek és zenészek érdemelhették ki, hogy autogramokért őrjöngő tömeg várja őket. Ma ugyanez a Való Villába költözéssel is elérhető.

A rajongás hátterében sok tényező állhat. Mivel tudatosan nagyon széles körből válogatták össze a szereplőket, a nézőknek könnyű azonosulni valakivel. Lehet, hogy valaki magára ismer, lehet, hogy egy rokona, barátja van hasonló helyzetben, mint a kedvenc játékosa. A szereplők élettörténete igen „kalandosnak” mondható, az újságok hetente tudják csöpögtetni az újabb és újabb botrányos információkat. Ezzel ügyesen fenntartható a folyamatos nézettség és érdeklődés. A játékosokat fogadó ováció félrevezető is lehet. Könnyen képzelheti a rajongó, hogy azzal, hogy szeret egy szereplőt, ő is ugyanolyan híressé és ismertté válik.

A Való Világot sugárzó csatorna ezt a rajongást jó ügy érdekében is felhasználta. A Minden Gyerek Lakjon Jól Alapítvánnyal az alultáplált gyermekeknek szerveztek gyűjtést. A villalakók egy héten keresztül a jótékonykodásban segítettek, ellátogattak a hátrányos kistérségekbe, ajándékokat csomagoltak a kicsiknek, és folyamatosan biztatták a nézőket: küldjenek smst, mert egy sms ára egy tál ételt jelent a rászorulóknak. Nemes célra használták a hirtelen jött ismertséget, és 177 millió forintot gyűjtöttek össze. Példamutató és megható jelenetekben gazdag hét volt ez. Sajnos azonban folytatódnak a viszályokkal tarkított, szürke hétköznapok, és továbbra is nagyobb rajongótáborral büszkélkedhet bármelyik szereplő, mint egy életmentő sebész...

 

A blogbejegyzést Czecz Fruzsina pszichológus küldte be, kattints ide, hogy megtekintsd a szakember adatlapját!

 

KÉRDEZZEN TŐLÜNK