=

Itt kereshet szakembereink között.


KÉRDEZZEN TŐLÜNK

Február: a (házas)párok hava
Czecz Fruzsina
Czecz Fruzsina
- 2017. 03. 17. 13:22

házaspár 1.jpg

Lassacskán kezdik leszedni a rózsaszín és piros különböző árnyalataiban pompázó szíveket az áruházak, virágboltok dekoratőrei... Vége a Valentin napi készülődésnek. Sokan Amerikából átvett, majmolt szokásnak vélik ezt az ünnepet, ami egy újabb alkalom lehet arra, hogy a virágot és desszertet forgalmazók drágábban adják az árut. Mások örülnek, hogy van egy „hivatalos” nap is szerelmük és szeretetük kifejezésére.

A február azonban az ismert Bálint napon kívül tartogat még egy ünnepet: a hónap második vasárnapját a házasság ünnepeként jegyzik. „A házasság hete mozgalom Richard és Maria Kane kezdeményezésére indult el több mint egy évtizede az Egyesült Királyságban. Fő célkitűzése, hogy újszerű és kreatív módon ismertesse meg az emberekkel azokat a hagyományos értékeket és bibliai alapelveket, amelyeknek alkalmazása sikeressé és örömtelivé teheti házasságokat. Azóta minden évben február 14., azaz Valentin-nap környékén a brit egyházi és világi sajtó nagy figyelmet szentel a házasság népszerűsítésének változatos programok szervezésével, illetve riportok, előadások, cikkek közzétételével. Az évek során olyan neves személyiségek is támogatták az egyre növekvő mozgalmat, mint Tony Blair akkori miniszterelnök vagy Ian Duncan canterburyi érsek” – olvasható a tájékoztatóban a Házasság Hete honlapján.

A házasságkötéskor felhúzott jegygyűrű kör alakja a végtelenség, egység és folyamatosság jelképe. Azonban sajnos számos forrásból halljuk, hogy minden második házasság kudarcot vall, és válással végződik. Talán ez a februári „ünnepségsorozat” is segíthet megállítani ezt a rossz statisztikát. „A kommunikáció a házasság sikerének gyökere, melyből erős frigy fejlődhet ki, a kommunikáció hiánya pedig az a szikla, amelyen a hajó zátonyra fog futni” – fogalmazta meg Lafayette Ron  Hubbard. Valóban receptként használható ez a találó mondat, hiszen a legtöbb probléma megoldható jó kommunikációval. Ebben a hónapban igyekezzünk még jobban odafigyelni egymásra! A plakátokon és az internetes hirdetésekben számos programot reklámoznak, de nem kell beruházni egy drága wellness hétvégére vagy helikopteres városnézésre ahhoz, hogy felejthetetlen élményeket gyűjtsünk. A szerelmes hónap hátralevő részét tölthetjük hosszú beszélgetésekkel, társasjátékkal, közös főzéssel, megvalósíthatjuk a rég halogatott erdei túrát.
 
Aki nem él párkapcsolatban, annak sem kell elkeserednie. Családtagjainak, barátainak és kollégáinak ugyanúgy meg tudja adni a legdrágább értéket: időt fordít rájuk. A „szerelem és házasság hónapja” helyett „a kapcsolatok ápolásának hónapjaként” foghatja fel ezt az időszakot. A törődést, jóindulatot és a kedves szavakat mindenki értékeli. Ezek után pedig ki tudja, mit tartogat a tavasz?        
       

 

A blogbejegyzést Czecz Fruzsina pszichológus küldte be, kattints ide, hogy megtekintsd a szakember adatlapját!

 

KÉRDEZZEN TŐLÜNK