=

Itt kereshet szakembereink között.


KÉRDEZZEN TŐLÜNK

Bűntudatban: Szemelvények a KAPSZLI Szakmai napjaiból, II.
BÖRCSÖK GYÖNGYI
BÖRCSÖK GYÖNGYI
- 2017. 03. 08. 14:06

timthumb (19).jpg

 A KAPSZLI  és L'élek Egyesület által szervezett szakmai napokon elhangzott előadásokból szemezgetünk ismét:   Dr. Angster Mária és Csenki Laura előadásából

 Dr. Angster Mária: Bűn és vezeklés a családállításban

Az előadás a család rendszerében felbukkanó, akár még fel nem ismert bűnökkel és vezekléssel foglalkozott, szemléletes példákkal tarkítva.
Dr. Angster Mária: Bűn és vezeklés a családállításban

Az előadás a család rendszerében felbukkanó, akár még fel nem ismert bűnökkel és vezekléssel foglalkozott, szemléletes példákkal tarkítva. 

Az előadás során megkülönböztette a személyes, az átvett és a felvett bűnöket, illetve azok objektív és szubjektív vetületét. Objektív személyes bűn az, ahol a felelősség valódi. Pl.: az abortusz esetén, ahol a bűntől nem lehet megszabadulni, el kell vállalni. Megoldásként nyújtja, hogy ilyen esetekben helyt lehet adni a szívünkben az elhalt magzatnak és el kell fogadnunk akkori döntésünket, hogy akkor helye és értelme volt ilyet tenni. Bűntudat csak ott van, ahol a bűn maga nincs felvállalva. Kifogásokkal nem lehet a bűntudattól megszabadulni. Megemlítette azt is előadásában, hogy a modern kor új kihívás elé állította a gyermektelen párokat: mesterséges megtermékenyítés esetén a pároknak dönteniük kell az embriók sorsáról. Példának említ egy anyukát, akinek döntenie kellett két magzat között, mert fizikailag nem lett volna képes mindkettőt kihordani. Miután megszülte gyermekét rákos lett. Ebben a helyzetben az segített, hogy felvállalta azt, hogy a döntés nélkül nem adhatott volna életet egyik gyermekének sem.  

Angster Mária bemutatta, hogy a világháború terhe a generációkon keresztül is átívelhet. Itt az átvett bűn fogalmát ismertette meg a közönséggel. Egy alkalommal azért fordult segítségért egy kliens, mert nem tudott kiállni közönség elé beszélni. Az okok hosszas keresgélése után kiderült, hogy öreg és szenilis nagymamájától egyszer „nagy ballonkabátos” emberek egy illető holléte felől érdeklődtek, ezek után ezt a személyt „elvitték”. Ez a bűn szubjektív átvétele: helyetted elnémulok. A felvett bűn fogalmát Bagdy Emőke előadásában elhangzott pszichiáter esetével példázta. 
Összefoglalásként megjegyezte, hogy a vezeklés az áldozatnak nem segít, a vezeklés öncélú. 

Csenki Laura: A tiltott gyümölcsök: bűn és büntetés az anorexia nervosában

A bűn és evés kapcsolatának gyökerét a zsidó-keresztény kultúrkörig vezette vissza Csenki Laura az I. sz. Gyermekgyógyászati Klinika pszichológusa: az eredendő bűn maga is az evéssel volt kapcsolatos (alma), több vallásban is megtalálható a böjt, az éhezés, mint a gonosz legyőzésének az eszköze, valamint a mértékletesség, mint erény jelenik meg. 

Anorexiában a bűntudat forrása egyrészt a korai kapcsolati térben keresendő, ahol egy túláradó, túlaggódó gondozói attitűd van jelen. Ezekben a családokban az érzelmeket, különösen a negatív érzelmeket tagadják. Ezek a gyerekek nem tanulják meg érzelmeiket címkézni, elkülöníteni egymástól, így egy diffúz differenciálatlan érzelmi állapotba kerülnek. A bűntudat csökkentése érdekében az érzelmi helyzeteket kerülik. Ennek megfelelően az önmagukról kialakított kép is negatívvá válik: „én nem számítok, értéktelen vagyok”. Érzelmeik megvannak, de nincsenek szabályozva és nem tudják kifejezni. 

Mindehhez remek eszközt ad az Anorexia: kontrollálja teljesen a beteg életét, mindent ez határoz meg. Az érzelmek kifejezése, akár a negatívoké is új teret kap: az evés körül már lehet veszekedni. Az asztalnál jön ki a család minden feszültsége.  Az anorexiás bünteti saját magát is (nem érezhetem jól magam) és a körülötte élőket is. Az anorexia büntetés a családnak is. Senki sem, vállal felelősséget, egymásra mutogatnak a családtagok, vagy éppen az anorexiás lányt jelölik ki bűnbaknak. Mindeközben pont az anorexiás az, aki a családját kontrollálja (mindenki, még a nagymama is azzal foglalkozik, hogy mennyit eszik a beteg). Ő az egyetlen, aki azt jelzi, hogy itt valamilyen probléma van, ez a család közel sem olyan tökéletes, mint amennyire az kívülről látszik…

Az előadások egytől egyig igen érdekesek és gazdagok voltak. A nézőközönség lelkesen kérdezgette az előadókat. A szervezők gondoskodtak róla, hogy mindenki nagyszerűen érezze magát. Bárkinek nyugodt szívvel tudjuk ajánlani a jövő évben is a Kapszli szakmai programját!

 

A blogbejegyzést BÖRCSÖK GYÖNGYI pszichológus küldte be, kattints ide, hogy megtekintsd a szakember adatlapját!

 

KÉRDEZZEN TŐLÜNK