=

Itt kereshet szakembereink között.


KÉRDEZZEN TŐLÜNK

Hogyan beszéljünk párunkkal kényes témákról? I.
- 2017. 03. 17. 14:46

argument-238529_1280.jpg

Párkapcsolat és konfliktuskezelés

Előző bejegyzésünkben írtunk arról, hogy bármennyire is furcsán hangzik, nem mindig a teljes őszinteség jelenti a megoldást. Van egy rossz szokásod, amit párod nem visel el? Tiszteld meg azzal, hogy előtte nem csinálod, de amikor nincs melletted, szabad az út. Ismered a mondást? „Ha nem tudom, nem fáj.”

A továbbiakban néhány tippet osztunk meg azzal kapcsolatban, hogy hogyan beszélj pároddal kényes témákról.

1. Gondold át, miért akarsz beszélni az adott témáról!

Mielőtt még beszélnél, gondolkodj el azon, mit is akarsz mondani párodnak és mi ezzel a célod. Mielőtt még vitába bocsátkoznátok, tedd fel magadnak a kérdést, hogy magad miatt, vagy a kapcsolatotok egészsége miatt van szükség a beszélgetésre. Ha a szópárbaj csak árt a kapcsolatnak és nem építő jellegű, talán elgondolkodhatsz azon, hogy mégse hozd fel a kényes kérdést.

2. Bizonyosodj meg arról, hogy a téma megér egy beszélgetést!

Amikor kényes beszélgetésre készülünk, felmerül bennünk a kérdés, hogy rontunk, esetleg javítunk a helyzeten. A kérdés jogos, és nem szabad gondolkodás nélkül beletörődni abba, hogy a helyzet csak rosszabb lesz. Ha nem beszéled meg pároddal a kényes dolgokat, azzal csak azt éred el, hogy fokozatosan eltávolodtok egymástól és kihűl a kapcsolatotok.

3. Tudd meg, mit gondol párod!

Itt arra gondolunk, hogy egy adott problémáról beszélhetsz úgy, mintha nem rólatok lenne szó. Téged zavar valami? Meséld el úgy párodnak, mintha legközelibb barátod gondjáról lenne szó, így megtudhatod, hogyan viszonyul egy-egy kérdéshez. Ilyen módon azt is könnyebb lesz eldöntened, hogy végül felhozd-e egyáltalán a témát, vagy sem.

4. Találd meg a megfelelő pillanatot!

Jól kell időzítened, pláne akkor, ha kényes témát szeretnél megvitatni. Akkor kell beszélgetésbe bocsátkoznod, amikor tudod, hogy párod biztosan meg fog hallgatni. Olyankor kezdj neki mondandódnak, amikor biztos vagy benne, hogy senki nem zavar meg titeket, és amikor egyikőtök sem fáradt.

 

A blogbejegyzést pszichológus küldte be, kattints ide, hogy megtekintsd a szakember adatlapját!

 

KÉRDEZZEN TŐLÜNK