=

Itt kereshet szakembereink között.


KÉRDEZZEN TŐLÜNK

Kényszeres gyűjtögetés
OnlinePszichológia
OnlinePszichológia
- 2017. 04. 14. 11:58

cans-931813_1280.jpg

„Ez még jó lesz valamire!”

A megszokott környezettől, bútoroktól, tárgyaktól sokszor nehéz megválni, sok esetben olyan eszmei értéket képviselnek a tulajdonos számára, hogy az képtelen búcsút mondani a szeretett értéktárgynak. Ez bizonyos esetekben érthető, ám vannak emberek, akik mindenben a lehetőséget látják, és ez extrém helyzetekben, extrém méreteket öltve bosszúságot okoz a közeli barátoknak, családtagoknak.

A kényszeres gyűjtögetés olyan jelenség, melynek során az egyén szükségtelen kacatokat halmoz fel a lakásában. Ezen kacatok tárolása a házban egyre nehezebbé válik, esetleg lehetetlenné, és a gyűjtögető már csak bizonyos járatokban képes közlekedni, ahol nincsenek jelen ezek a haszontalan tárgyak.

A kényszeres gyűjtögetés rendkívül sok veszélyt rejt. A sok kacat könnyen lángra lobbanhat, a járatok miatt már a közlekedés is problémává válik. A felhalmozott tárgyak számtalan balesetet okozhatnak.

Hogyan alakulhat ki?

A kényszeres gyűjtögetést általában valamiféle lelki sérülés, hiány okozza. Egy szeretett személy elvesztése, magány, csalódás, de egyéb lelki eredetű betegség mellékhatásaként is felléphet. Fontos, hogy időben felismerjük a tüneteket, és ha tapasztaljuk azokat hozzátartozóink között, azonnal kérjünk segítséget.

Miről ismerhető fel a kényszeres gyűjtögetés?
 

  •  haszontalan tárgyak felhalmozása
  •  nagy rendetlenség, káosz a lakásban
  • külvilágtól való elzárkózás, a nagy rendetlenség miatt nem enged be senkit az illető
  • törött, használhatatlan tárgyakhoz való ragaszkodás a használati tárgyak, mint ágy, zuhanyzó, fürdőkád már nem alkalmasak a rendeltetésszerű használatra nehéz közlekedés a lakásban

Mi a megoldás?

A megoldás elsősorban a családi, baráti törődés. Szólítsuk fel a beteget, hogy változtasson életmódján, próbáljon meg megválni a felesleges kacatoktól. Amennyiben ez nem sikerül, úgy terápiás módszereket kell alkalmazni. Meg kell találni a betegség gyökerét, hogy mi az a lelki sérülés, ami miatt a beteg a felesleges holmik közé bújik. Előfordul, hogy olyan gyógyszeres kezelést is alkalmaznak a gyűjtögetőknél, melyek segítenek kilábalni a tarthatatlan állapotból.

 

 

A blogbejegyzést OnlinePszichológia pszichológus küldte be, kattints ide, hogy megtekintsd a szakember adatlapját!

 

KÉRDEZZEN TŐLÜNK