=

Itt kereshet szakembereink között.


KÉRDEZZEN TŐLÜNK

Hogyan beszéljünk párunkkal kényes témákról? II.
OnlinePszichológia
OnlinePszichológia
- 2017. 04. 18. 18:45

breakup-908714_1280.jpg

Párkapcsolat és konfliktuskezelés

Tudtad, hogy néhány trükkel, néhány alapelvet betartva könnyebben szót érthetsz pároddal, még akkor is, ha kényes témáról van szó? Szeretnél a konfliktuskezelés mesterévé válni? Ha a válaszod igen, jelen írásunk éppen neked szól.

1. Ne hozd fel a kényes témát akkor, amikor mérges vagy!

A legrosszabb pillanat a kényes témák átbeszéléséhez az, amikor mérgesek vagytok egymásra.
A forgatókönyv általában így néz ki: egy apróságon összeveszünk párunkkal, majd felhozunk egy olyan ügyet, mely bánt minket, és melynek egyáltalán semmi köze nincs az aktuális vitához. Ráadásul az ember idegességében hajlamos olyan dolgokat mondani, melyeket később megbán. Ha mérges vagy, ne fokozd az indulatokat. Menj el sétálni, szellőztesd ki a fejed. Amikor visszatérsz, bizonyára sokkal nyugodtabb leszel. Így már egyszerűbb a beszélgetés.

2. A mennyiség helyett a minőség a fontos.

Mi a jobb? A konfliktuskerülés, vagy pedig az, ha állandóan veszekszik a pár? Segítünk: mindkettő ugyanolyan rossz. Egy mély beszélgetés sokkal többre képes, mint sok apró veszekedés. Természetesen ne várd azt, hogy egy kis kommunikációtól minden megoldódik. A lényeg azt, hogy mindketten lássátok a változást, hogy kapcsolatotok kezd úgy alakulni, ahogy Ti szeretnétek.

3. Beszélj a saját, és ne a párod nevében!

Az egyik leggyakoribb, veszekedés közben elkövetett hiba, hogy egyértelműnek tartjuk, hogy mit gondol a másik. Meg kell hallgatni a másikat, sőt, meg is kell érteni. Párodnál senki (Te sem) tudja jobban, hogy mit gondol. Mindig arról beszélj, hogy Te mit gondolsz, beszélj a saját nevedben! Vedd tudomásul, hogy nem vagy gondolatolvasó.

4. Helyezkedj bele a másik helyzetébe!

A kényes témák megvitatásakor igencsak nagy szükség van az empátiára. Ahhoz, hogy megértsd a másik nézőpontját, bele kell képzelned magad a helyzetébe. Vedd figyelembe azt is, hogy nem mindenki egyformán érzékeny. Csak óvatosan a kényes témákkal!

5. Egyszerre csak egyet!


Amikor kényes témákat érintesz pároddal, megvan az esélye, hogy a beszélgetés nagyon sokszor mellékutakra siklik. Fontos megértenetek, hogy nem tudtok mindent egyszerre megbeszélni. Csak szép sorjában! Mindennek eljön az ideje!

 

A blogbejegyzést OnlinePszichológia pszichológus küldte be, kattints ide, hogy megtekintsd a szakember adatlapját!

 

KÉRDEZZEN TŐLÜNK