=

Itt kereshet szakembereink között.


KÉRDEZZEN TŐLÜNK

Halogatás
OnlinePszichológia
OnlinePszichológia
- 2017. 04. 18. 18:51

pins-1799320_1280.jpg

Amit ma megtehetsz, halaszd holnapra!

Mindenki esett már az idő csapdájába. Azt hisszük, rengeteg időnk van egy-egy feladat teljesítésére, „ráér még” – mondjuk – egyik napról a másikra halasztjuk és az utolsó pillanatban eszmélünk fel, hogy a határidő a nyakunkon. Ekkor nem csak saját lelki békénket, hanem a munka minőségét is veszélyeztetjük.

Senki sem szeret halogatni, mégis mindenki csinálja. A halogatással jár egyfajta kettősség: míg az egyik oldalon az édes pihenés kecsegtet, a másik oldalon ott van a folyamatos nyomás és stressz, amit az elvégzendő feladat puszta gondolata vált ki.

Miért odázzuk el a dolgokat?

Amikor kiosztanak számunkra egy feladatot, akármennyire is érdekes az, nekiállni mindig nagyon nehéz. Ennek oka lehet egy másik – számunkra sokkal érdekesebb – tevékenység, mely elvonja a figyelmet a feladatról.

Szintén befolyásolni tudja feladatmegoldásunkat a kedvünk. Ugyanazt a feladatot sokkal nehezebb elvégezni akkor, ha bal lábbal kelünk fel.

Az „Azt sem tudom, hogy álljak neki!” szintén a halogatók egyik kedvenc kifogása. A megoldás megtalálásának módja plusz energiát és kutatást igényel, ezáltal újból érvényesül a „később megcsinálom” elv.

Hogyan szoktassuk le magunkat?

Ahhoz, hogy valaki sikeresen kilépjen a halogatók táborából, el kell határoznia magát és egy olyan rendszert kialakítani, amely meggátolja a feladatok halogatását. Íme néhány tipp, melyek segítségével sikeresen leszámolhatunk ezzel a rossz szokással:

Tűzzünk ki saját határidőt! Ha így teszünk, akkor magunkhoz igazítva a feladatot sokkal hamarabb kész leszünk. Így még munka utáni pihenést is biztosítunk magunknak, ami az általunk kitűzött határidő és a rendes határidő közt fennmaradt.

Osszuk fel! Sok kicsi sokra megy, szokták mondani. Egyes feladatokat részekre bontva elvégezhetünk napokra, hetekre lebontva. Ekkor a munka minősége is növekszik, hiszen egy részletre sokkal nagyobb figyelem hárul, nem siklunk el a részletek felett.

Kérjünk segítséget! Ha elakadunk a munkában, ne hagyjuk ott és várjuk, hogy a feladat megoldódjon magától! Nem fog. Ha egy problémás ponthoz érkezünk, inkább kérjünk segítséget egy tapasztaltabb féltől.

 

A blogbejegyzést OnlinePszichológia pszichológus küldte be, kattints ide, hogy megtekintsd a szakember adatlapját!

 

KÉRDEZZEN TŐLÜNK