=

Itt kereshet szakembereink között.


KÉRDEZZEN TŐLÜNK

Érzelmi evés
OnlinePszichológia
OnlinePszichológia
- 2017. 04. 22. 13:51

child-559415_1280.jpg

„Amíg van egy-két jó falat”

Az evés már az idők kezdetétől központi szerepet játszik az embereknél. Minden fontos esemény lakomával kezdődik, folytatódik, végződik, gondoljunk csak egy szülinapra, esküvőre, karácsonyra, húsvétra, vagy bármilyen alkalomra. Enni öröm, hiszen a jóllakottság érzése egyfajta biztonságérzetet nyújt, a jóllakott ember kiegyensúlyozott, vidám, derűs.

Éppen ezen okok miatt sok ember már a szélsőséges evők közé tartozik. Amikor az egyént csalódás éri, vagy rendkívül nagy örömmel tölti el valami, máris az evéshez fordul, onnan várja a megnyugvást.

Stresszevés:

Filmekben gyakori képsor, hogy a főhős egy csalódás, rossz hír után tömi magába a fagyit, csokit, vagy amit épp a hűtőben talál. Ezek a képsorok valós jelenségre épülnek, ugyanis a rossz hír hallatán a stresszhormon szintje megnő, és emiatt úgy érezzük, muszáj bekapnunk valamit. Ez azonban egy ördögi körhöz vezet, mely által kialakul ez a rendkívül rossz szokás és a stresszevő minden rossz pillanatában csak az ételben látja a kiutat.

Örömevés:

A másik végletet jelentik az örömevők, akik egy-egy örömhír hallatán nyitogatják a hűtőszekrényt. Mivel ez is érzelmi evésnek számít, nem lehet az előbb említett stresszevéstől egyértelműen elválasztani, az érzelmek levezetésében itt is a táplálék játssza a főszerepet.

Mit tehetünk az érzelmi evés ellen?

Ez a rossz szokás könnyedén kiküszöbölhető néhány egyszerű praktikával. Ha valaki rossz hírt kap, a hűtő helyett forduljon egy másik, számára megnyugtató cselekvéshez. Az új hobbi segít kikapcsolódni és megnyugodni anélkül, hogy felesleges kalóriákat vinnénk a szervezetbe és ezáltal károsítanánk egészségünket is.

Fontos mindemellett, hogy legyen az érzelmi evők mellett olyan barát, család, akik meghallgatják problémáikat és támaszként szolgálnak a nehéz helyzetben, ezzel meggátolva a falást, hogy az ne forduljon át komolyabb, veszélyesebb betegségbe.

Ezáltal megakadályozhatjuk, hogy az illető túlsúlyossá váljon. A falás extrém esetekben vezethet akár testképzavarhoz is: az anorexia, bulimia például a legveszélyesebb betegségek közé tartozik.

Enni jó, de csak mértékkel!

 

A blogbejegyzést OnlinePszichológia pszichológus küldte be, kattints ide, hogy megtekintsd a szakember adatlapját!

 

KÉRDEZZEN TŐLÜNK