=

Itt kereshet szakembereink között.


KÉRDEZZEN TŐLÜNK

Dadogás
OnlinePszichológia
OnlinePszichológia
- 2017. 04. 24. 17:37

angol.jpg

A kellemetlen vendég

A dadogás rendkívül soktényezős betegség. Fő kiváltó oka a legtöbb esetben valamiféle lelki eredetű probléma, de idegrendszeri komplikáció is okozhatja.

A dadogás kialakulhat egy nagyobb ijedtségtől, gyermekkori traumától, például a szülő hosszantartó távolléte miatt.

Létezik ideiglenes és tartós dadogás. Gyermekkorban általában ha ki is alakul ez a beszédhiba, legtöbb esetben ideiglenes dadogásról beszélhetünk, a tünetekenyhülnek és legtöbb esetben még a serdülőkor előtt megszűnnek.

Tartós dadogás akkor alakulhat ki, ha van, esetleg volt a családban dadogó, és ezáltal a gyermek hajlamos a beszédhibára, de akkor is, ha a gyermek idegrendszerének fejlődése során, vagy szülés közben komplikáció lépett fel, és ezáltal nehezebbé válik a beszéd a gyermek számára.

Tünetei:

A dadogás főbb tüneteit könnyű felismerni. Jellemző rá a hangok, szótagok, szavak gyakori ismétlése egymás után, a hangok elnyújtása, illetve a szavak közt hagyott hosszabb szünet, csend.

Gyermekeknél több dadogó fiú van, mint lány, és közülük is, mivel a fiúk hajlamosabban erre a beszédhibára, ők azok, akik nehezebben válnak meg tőle. Felnőtt korban ez szintén igaz, a nők könnyebben szabadulnak meg ettől a beszédhibától, míg a dadogó férfiak nagyobb létszámban vannak jelen.

Hogyan lehet kezelni?

A dadogás kezelését mindenképp bízzuk szakemberre!

A konkrét betegséggel és annak kezelésével foglalkoznak a logopédusok, akik különböző technikákkal segítenek leküzdeni a dadogást. Játékos formában segítenek megtanulni a gyermeknek a helyes módszereket, légzést, hangképzést,melyek segítik a beszédhiba leküzdését.

Mivel a dadogás egy belső lelki folyamat során kialakult beszédhiba, és azt valamiféle lelki trauma váltotta ki, érdemes pszichológushoz fordulni. Először is meg kell tudnunk a kiváltó okot, majd a problémát megszüntetve és orvosolva eljuthatunk a kívánt eredményhez.

Fontos tehát, hogy amikor felismerjük gyermekünknél a betegség tüneteit, ne essünk pánikba, hanem a felismerés után forduljunk szakemberhez, aki terápia segítségével megszabadíthatja gyermekünket ettől a kínzó kellemetlenségtől.

 

A blogbejegyzést OnlinePszichológia pszichológus küldte be, kattints ide, hogy megtekintsd a szakember adatlapját!

 

KÉRDEZZEN TŐLÜNK