=

Itt kereshet szakembereink között.


KÉRDEZZEN TŐLÜNK

Internetfüggőség
OnlinePszichológia
OnlinePszichológia
- 2017. 04. 25. 18:10

browsing-15824_1280.jpg

A XXI. század betegsége?

Az internet megjelenésével, és a XXI. században folyó technikai fejlődés során rengeteg új betegség alakult és alakul ki. Újnak számító betegség az internetfüggőség is.

Mint minden függőség, ez is egy lelki trauma miatt alakul ki, a függőnek esetleg olyan problémákkal kell szembenéznie, melyekkel már nehezére esik, vagy nem is tud megbirkózni, így egy pótcselekvésben, jelen esetben az internetben talál menedéket és megoldást.

Az internetfüggő elbújik a valódi világ elől, hiszen az internet világa teljes biztonságot nyújt. Egy lelki sérülés, csalódás, családtag elvesztése, rossz hír mind a betegség kiváltó okai lehetnek, és a tünetek felismerésével kezelhető a betegség.

Azon túl, hogy az internetfüggőség rendkívül komoly betegség és leginkább lelki problémákból eredeztethető, melyek további lelki problémát szülnek, fontos felhívni a figyelmet azokra a további betegségekre, amely a túlzott számítógép- és internethasználat során alakulhatnak ki. Ilyen a vörös szem, látás romlása, a hát- és derékproblémák, valamint az elhízás.

Mik lehetnek a betegség tünetei, honnan lehet felismerni, ha egy szerettünk az internet rabja?

Árulkodó jel lehet, ha valaki rendkívül sokat internetezik, számítógépezik céltalanul. Hacsak nem a munkahelyi kötelezettségek miatt használja valaki az internetet rendkívül hosszú órákon át, az már gyanússá válhat.

Szintén internetfüggőség lehet a háttérben abban az esetben, ha szerettünk nem képes elmozdulni a számítógépe mellől. Ételről, italról esetlegesen egy másik családtag gondoskodik.

Tünet továbbá az életritmus változás: az eddig megszokott napi rutin teljesen felborul, az étkezések eltolódnak, éjszakázás jellemzi a beteget, és felmerülhet az alvás teljes hiánya is.

A beteg gyakran egész életét az interneten éli, közvetlen emberi kommunikációt nem folytat senkivel. Ezért az emberekkel személyesen létesített kapcsolat rendkívül nehéz számára, sokszor kellemetlenül érzi magát, teljesen zárkózott.

Felismertem a tüneteket, ezután mit kell tennem?

Először mindenképpen próbáld meg a beteget szembesíteni betegségével, és elmondani neki, hogy változtatnia kell, hiszen ez nem vezet sehová. Amennyiben a szembesítés után a beteg még mindig változatlanul az interneten éli mindennapjait, szakemberhez kell fordulni. Ekkor terápiás módszerekkel segítenek a leszokásban, illetve a függő saját magának is szabályozhatja a számítógép használati idejét.

Fontos a tüneteket felismerni és ezután az egészség megőrzése érdekében minél előbb el kell kezdeni a kezelést.

 

A blogbejegyzést OnlinePszichológia pszichológus küldte be, kattints ide, hogy megtekintsd a szakember adatlapját!

 

KÉRDEZZEN TŐLÜNK