=

Itt kereshet szakembereink között.


KÉRDEZZEN TŐLÜNK

Körömrágás
OnlinePszichológia
OnlinePszichológia
- 2017. 04. 28. 18:44

basketball-team-1604548_1280.jpg

A gyakori rossz szokás

Mindenki találkozott már olyan emberrel, aki izgalmában, unalmában, bánatában rágta a körmét, esetleg ő maga volt az, aki egy-egy helyzetben ilyen tevékenységen kapta magát. Ez a rendkívül rossz szokás amellett, hogy rendkívül esztétikátlan, igénytelen külsőt eredményez, árulkodhat az egyén belső lelki békéjének hiányáról is.

A körmünk, az a folyamatosan növő szarulemez, melyet az igényes megjelenés érdekében ápolnunk kell, egy olyan stressz levezető eszközzé vált, melynek rágására az ember rendkívül hamar rászokhat.

Óvodában, iskolában az egyik gyermek csinálja, a másik is kipróbálja, mint minden más rossz szokást is. Általában kisgyermekkorban kezdődik, de egészen felnőttkoráig is elkísérheti az egyént.

Miért rágjuk a körmüket?


Ez a rendkívül rossz szokás az önpusztítás egyik formája, hiszen az egyén a saját testét károsítja, ezzel keresve megnyugvást.

A körömrágás általában valamiféle lelki sérülés során jelentkezhet, amikor a gyermek nehéz perióduson megy keresztül, feszült légkör övezi, valami lelki trauma éri, a gyermek szorong.

Ilyen lehet a megszokott környezetből való kiszakadás, mint óvodából iskolába menés, esetleges konfliktusok a kortársakkal, beilleszkedési nehézségek, belső családi problémák.

A megnyugvást ekkor a körömrágásban találják, ez emlékeztet a csecsemőkori szoptatásra, cumizásra, ami még a biztonságos közeget jelentette a gyermek számára, a testi-lelki közelséget.

Hogyan lehet abbahagyni a körömrágást?

Elsősorban mindig a gyökerénél kell megragadni a problémát, és a leszoktatás egyszerűbbé válik, ha látjuk, hogy a gyermek problémával küzd.

Kérdezzük meg, mi az, ami bántja, és erre keressünk valamiféle megoldást. Így a gyermek érezni fogja a szülői/gondviselői közelséget, és ez megnyugtatja, hiszen érzékeltetjük vele, hogy bennünk megbízhat.

Ha a kisgyermeknél vesszük észre, hogy hajlamos a körömrágásra, először figyelmeztessük, szóljunk rá, vegyük ki kezét a szájából.

Léteznek manapság olyan körömlakkok, spay-k és egyéb készítmények, melyek a körömre, és annak környékére kenve rossz ízükkel „megnehezítik” az körömrágók dolgát. Így egyre kevesebbszer, ritkábban fogják levezetni felszültségüket a kezükön.

 

A blogbejegyzést OnlinePszichológia pszichológus küldte be, kattints ide, hogy megtekintsd a szakember adatlapját!

 

KÉRDEZZEN TŐLÜNK