=

Itt kereshet szakembereink között.


KÉRDEZZEN TŐLÜNK

4 meglepő pszichológiai tény
OnlinePszichológia
OnlinePszichológia
- 2017. 05. 01. 19:00

cat-2262916_1280.jpg

Érdekességek

Az idő során számos érdekes tényre derült fény agyunk működésével kapcsolatban. Ezek olyan érdekességek, melyekről kevesen tudnak. Kíváncsi vagy? Ismerj meg 4 meglepő pszichológiai tényt!

1. Mindig álmodsz, amikor alszol

Igaz, hogy nem mindig emlékszünk arra, hogy mit álmodtunk, de számos tudományos kutatás rávilágított arra, hogy agyi aktivitásunk alvás közben azt eredményezi, hogy a REM szakaszban álmodjunk.
Tanulmányok szerint álmaink 90%-ára nem is emlékszünk, de még ha emlékeznénk is legalább álmaink felére, akkor is elfelejtenénk őket az ébredéstől számított 5 percen belül. Ennek oka, hogy agyunk új, fontosabb ingereket kap a való világból.
Ha szeretnél több álmodra emlékezni, akkor hasznosnak bizonyul, ha éjjeliszekrényeden tartasz egy kis jegyzettömböt egy tollal. Ébredés után szánj néhány percet arra, hogy lejegyezd, milyen élményekben volt részed, míg aludtál.

2. Mennyit nyom agyunk?

Akár hiszed, akár nem, a férfiak agya valamivel nehezebb, mint a nőké. Míg a férfiak agyának átlagsúlya 1400 gramm, addig a hölgyeké 1250 gramm.
Mielőtt még a srácok elégedetten, mosolyogva olvasnák fel a körülöttük lévő hölgyeknek az említett információt, ki kell jelentenünk, hogy ez nem azt jelenti, hogy a férfiak intelligensebbek a hölgyeknél.
Mi lehet a különbség oka?
A férfiak általában magasabbak és testesebbek, mint a nők, így agyuk mérete is alkalmazkodik ehhez a tényhez.

3. Alvás közben növünk

Amikor alszunk, agyunk az izmok és a csontok növekedéséért felelős hormonokat elkülöníti, ekkor ezek dolgoznak. Éppen ezért mondják sokszor a gyermekeknek, hogy aludjanak sokat. Nekik a növekedéshez alapvetően fontos, hogy kipihentek legyenek és a megfelelő időt töltsék ágyukban.

4. Egyesek képtelenek arcokat felismerni


Ez egy prozopagnózia nevű rendellenesség következménye. A beteg képtelen azonosítani az arcvonásokat. Ezek helyett egyéb jellegzetességeket kell megfigyelnie az azonosításhoz. Ilyen lehet a járás, a hang, esetleg egy nagyon erős arcvonás.
Extrém esetekben az is előfordulhat, hogy a beteg még saját arcát sem képes felismerni.

 

A blogbejegyzést OnlinePszichológia pszichológus küldte be, kattints ide, hogy megtekintsd a szakember adatlapját!

 

KÉRDEZZEN TŐLÜNK