=

Itt kereshet szakembereink között.


KÉRDEZZEN TŐLÜNK

Érdekességek a pszichológia világából
OnlinePszichológia
OnlinePszichológia
- 2017. 05. 03. 11:01

baby-1323756_1280.jpg

3 meghökkentő tény

Agyunk működése olykor meghökkentő is lehet. Miért történik ez, miért történik az. Hogy lehet, hogy az amputált végtagját fájlalja a beteg? Vannak-e olyanok, akik egy egyszerű ásítással érik el az orgazmust? Az amnézia tényleg segíthet emlékezni? A pszichológia világának érdekességeiből szemezgetünk.

1. Fantomvégtag szindróma? Mi ez?
    Számos, a következőhöz hasonló esetet jelentettek: egy személynek amputálják egyik végtagját, majd néha olyan érzése támad, mintha az amputált kéz, esetleg láb még mindig a helyén lenne. Gyakori az is, hogy az illető fájdalmat tapasztal az eltávolított végtagban. Ezt hívjuk fantomfájdalomnak.
    Miért történik ez?
    A megoldást az agyban kell keresni. A mozgásért felelős központ a végtag amputálása után is aktív marad és ugyan az egyén már nem számol idegvégződésekkel az adott területen, az agy ingereket hoz létre.

2. Létezik antidepresszáns, mely kontrollálatlan orgazmust eredményez
    A klomipramint szinte mindegyik depresszió elleni gyógyszert tartalmaz. Az ilyen típusú gyógyszereket nem csak depresszió esetén írják fel, de olyan rendellenességek esetén is ajánlják, mint a szorongásos rohamok és a fóbiák.
    Egyes esetekben az ilyen gyógyszereket szedő betegek arról számolnak be, hogy ásításkor orgazmust élnek át. Becslések szerint a gyógyszeres kezelés alatt állók 5%-ánál (férfiaknál és nőknél is) jelentkezett az érdekes mellékhatás.
    Bár azt gondolhatnánk, hogy itt egy elég kellemes mellékhatásról beszélhetünk, ez nem így van. A betegek valójában sokszor kerültek kellemetlen helyzetbe.

3. Az amnéziával nem mindig csak felejt az ember. Segít emlékezni.

    Bár a tévében, a filmekben mindig azt látjuk, hogy az amnéziás személy mindent elfelejt a múltjával kapcsolatban, ez a probléma nem minden típusára jellemző, sőt, valójában az efféle, az úgynevezett retrográd amnézia meglehetősen ritka.
    Ennél sokkal gyakoribb az úgynevezett anterogád amnézia. Itt arról van szó, hogy a beteg minden korábbi emlékét képes előhívni, cserébe azonban a rövidtávú memóriáját veszíti el. Nem képes visszaemlékezni, mit csinált 10 perccel, esetleg egy nappal azelőtt.

 

A blogbejegyzést OnlinePszichológia pszichológus küldte be, kattints ide, hogy megtekintsd a szakember adatlapját!

 

KÉRDEZZEN TŐLÜNK