=

Itt kereshet szakembereink között.


KÉRDEZZEN TŐLÜNK

8 pszichológiai mítosz
OnlinePszichológia
OnlinePszichológia
- 2017. 05. 05. 18:36

good-night-1505195_1280.jpg

Tudományos magyarázattal alátámasztva

A pszichológia egyike azon tudományágaknak, mely érdekességekben bővelkedik. Viselkedésünket rengeteg legenda, mítosz övezi. A tudomány egyes mítoszokra már talált tudományos magyarázatot. Lássuk csak, miről van szó!

1. A hazugság felismerésének mítosza

Ismerünk egy népszerű tévhitet, miszerint néhány ember rendelkezik azzal a népszerű képességgel, hogy egyszerűen megmondja, mikor hazudnak neki és mikor nem.
A hiedelemnek bizony van valóságalapja: 1999-ben az Egyesült Államokban kutatást végeztek és a tudósok arra jutottak, hogy az említett szuperképességgel rendelkezők bal agyféltekéjének homloklebenyi részén nincs minden rendben: a vizsgált alanyok ezen agyi területén számos sérülést találtak.
Ezen személyek csökkent nyelvi kompetenciát mutatnak, melyet a non- verbális kommunikációval ellensúlyoznak. Így gesztusok alapján könnyedén kiszúrják azt, aki hazudik.

2. Tudatalatti üzenetek. Működnek?

Elterjedt a hit, miszerint a tudattalanunkba érkező rejtett üzenetek képesek viselkedésünket befolyásolni.
Mi az igazság?
1957-ben James Vicary publicista azt állította, hogy az „egyél édességet”, „vegyél Coca Colát” tudatalatti üzenetek hatásosak. Egy filmvetítés során egyes képkockák közé bevágták az üzeneteket olyan módon, hogy a néző tudata nem is fogta fel a képeket. Vicary szerint ezzel megnövelték az édességek és a Coca Cola fogyasztását. Az is tény, hogy senki nem tudta alátámasztani Vicary kijelentését és ő maga pedig 1962-ben bevallotta, hogy manipulálta a vizsgálat eredményét.

3. Álmatlanság? Számolj birkákat!

Sokszor halljuk a tanácsot: ha nem tudsz aludni, számolj birkákat. De a tanácsnak vajon van tudományos alapja?
2002-ben a brit Oxford Egyetem bebizonyította, hogy a technika nem hatékony. A vizsgálathoz két álmatlanságban szenvedő csoportra volt szükségük.
Egy egyik csapat birkákat számolt, a másik pedig nem, a két csoport között pedig, ami az elalvást illeti, nem volt különbség. A birkaszámlálók panaszkodtak, hogy nagyon unatkoztak, amíg el nem aludtak, de nem sikerült előbb álomba szenderülniük, mint a másik csapat tagjainak.
Mit tehetünk tehát, ha nem bírunk aludni? Gondoljunk olyasvalamire, ami ellazít, ami teljesen megnyugtat.

 

A blogbejegyzést OnlinePszichológia pszichológus küldte be, kattints ide, hogy megtekintsd a szakember adatlapját!

 

KÉRDEZZEN TŐLÜNK