=

Itt kereshet szakembereink között.


KÉRDEZZEN TŐLÜNK

A zene és a pszichológia
OnlinePszichológia
OnlinePszichológia
- 2017. 05. 08. 18:13

country-946706_1280.jpg

Avagy hogyan hat ránk a zene?

A zene az önkifejezés egyik formája. Aki hallgatja, abban pedig érzelmeket kelt és gondolatokat ébreszt.

A zene gyakorlatilag az emberrel egyidős. Már az őskorban fontos szerepe volt az éneknek a különböző mágikus szertartásokon. Ezeket kezdetben csak tapssal vagy a lábdobogással kísértek. Az ősemberek később létrehozták saját kezdetleges hangszereiket. Maradandó zenei alkotásokról azonban csak a középkortól beszélhetünk.

A muzsika a mindennapjaink szerves része. Ha jobban belegondolunk, zenét hallgatni nagyon nehéz anélkül, hogy az ne váltana ki belőlünk valamilyen érzelmet.

Sokszor már az első pár ütemnél el tudjuk dönteni, hogy tetszik-e az adott dal vagy sem. Az, hogy melyik dal ragad magával bennünket, és melyik hagy hidegen, rengeteg tényezőtől függhet.

Talán a legfontosabb a adott lelkiállapot. Bizonyára már veled is előfordult, hogy épp szomorú voltál, ezért a lassabb, melankolikusabb dalokat részesítetted előnyben. Amikor viszont jó kedvünk van, akkor automatikusan a vidámabb számokat keressük a zenelejátszóinkban.

Az is előfordulhat, hogy épp a hangulatunk fokozása érdekében döntünk egy pörgősebb nóta mellett. Ugyanakkor abba is bele kell gondolni, hogy egy dal nem csak melódiából, hanem szövegből is áll, így sokszor azért tetszik meg a zeneszám, mert magával a szöveggel azonosulunk. Valójában a dallam és a szöveg közötti összhang ebben is sokat számít.

A zenének számtalan pozitív hatása van. Pszichológiai vizsgálatok kimutatták, hogy a zenélés, zenehallgatás serkenti a legfejlettebb idegrendszeri területeket. A komolyzene hallgatása például megnyugtató lehet a csecsemők számára. Tanulás vagy egyéb, koncentrációt igénylő tevékenységek közben hallgatva pedig fokozhatja a teljesítőképességet.

Azok, akik hangszeres zenét tanulnak, vagy behatóbban foglalkoznak a zenével, sokkal könnyebben oldanak meg összetettebb feladatokat.

A zenei tevékenység lélektani oldalát, így például a zenemű átélését, a zenei alkotás hátterét, a zenehallgatás által kiváltott érzelmi reakciókat a zenepszichológia vizsgálja. A zenét terápiás módszerként is szokták alkalmazni.

 

A blogbejegyzést OnlinePszichológia pszichológus küldte be, kattints ide, hogy megtekintsd a szakember adatlapját!

 

KÉRDEZZEN TŐLÜNK