=

Itt kereshet szakembereink között.


KÉRDEZZEN TŐLÜNK

Legendák és mítoszok
OnlinePszichológia
OnlinePszichológia
- 2017. 05. 11. 13:26

mountains-113335_1280.jpg

Igaz vagy hamis?

1. A rák a rosszkedv következtében is kialakulhat

Bizonyos betegség kialakulását, így például a rákét is, is bizonyos negatív szokásokkal hozzák összefüggésbe. Sokszor halljuk azt is, hogy azok, akik magukban őrlődnek, hajlamosabbak megbetegedni, mint azok, akik kiadják magukból dühüket.
Bár igaz az, hogy a gyógyulásban segíthet, ha az ember optimista, a tudomány egyelőre nem tudta bebizonyítani, hogy a negativitás is kiválthatja a betegséget.
A stressz és a betegségek kialakulását azonban alaposan tanulmányozták és érdekes módon a tudósok arra jutottak, hogy azoknál a hölgyeknél gyakoribb a mellrák kialakulásának veszélye, akik kevésbé stresszes életmódot folytatnak.

2. Okosabb, aki klasszikus zenét hallgat

Hallottad már valaha, hogy a klasszikus zene növeli intelligencia szintedet? És azt, hogy jó, ha az anyuka hasában növekvő gyermekkel klasszikus zenét kell hallgattatni, hogy fejlődjön?
Ez a népszerű mítosz egészen 1993 óta él az emberek fejében, amikor is egy észak-amerikai egyetem vizsgálni kezdte a témát. Bár akkor nem sikerült bebizonyítani, hogy a klasszikus zene hallgatása intelligensebbé tesz minket, de úgy tűnt, hogy 2003-ban a Californiai Egyetemnek ez sikerült.
Ennek ellenére a Bécsi Egyetem egy friss tanulmánya nem támasztja alá az amerikaiak felvetését.

3. Agyunknak csupán a 10%-át használjuk ki

Bizonyára nem egyszer hallottad ezt a mítoszt. Hogy honnan ered a hiedelem, nem tudni pontosan, de valószínűleg a XXI. századra vezethető vissza, amikor is egy amerikai pszichológus felvetette, hogy az ember agyi kapacitásának 10%-ánál nem használ többet.
Az is előfordulhat, hogy a megállapításra egy hamis gondolatmenet következtében jutottunk. A XX. században ugyanis a tudósok még azt hiték, hogy a neuronok mindössze 10%-a aktív egy időben.
A másik magyarázat az lehet, hogy a neuronok az agysejteknek mindössze a 10%-át teszik ki. Az agy többi sejtje gliasejt. Ezek gondoskodnak a neuronok működéséhez szükséges energiáról.
Akárhogy is legyen, a mítosz hamis. Az elképzelést, miszerint a hatalmas agyterületek inaktívak, semmiféle kutatás nem támasztotta még alá.

 

A blogbejegyzést OnlinePszichológia pszichológus küldte be, kattints ide, hogy megtekintsd a szakember adatlapját!

 

KÉRDEZZEN TŐLÜNK