=

Itt kereshet szakembereink között.


KÉRDEZZEN TŐLÜNK

Legendák és mítoszok 2.
OnlinePszichológia
OnlinePszichológia
- 2017. 05. 15. 18:08

model-2303361_1280.jpg

Igaz vagy hamis?

Előző írásunkban már részleteztünk néhány tévhitet és tényt az pszichénkkel kapcsolatban. Megtudhattad például, hogy a rák kialakulásának esélye nagyobb-e a pesszimista emberek körében, hogy okosabbak-e a klasszikus zenét hallgató emberek és azt is, hogy igaz-e a mítosz, miszerint agyunknak csupán 10%-át használjuk ki.

Jelen cikkünkben folytatjuk a sort és megtudhatod, hogy igaz-e a mítosz, miszerint memóriánk sosem téved és mi a helyzet azzal az állítással, hogy a nők többet beszélnek, mint a férfiak.

1. A memória sosem téved

Ami a memóriát illeti, majdnem mindenki azt gondolja, hogy emlékeink a valóságban tapasztalt élményekkel azonosak. Nehezünkre esik figyelembe venni azt, hogy a memóriánk (bár tudattalanul) képes torzítani a tényeket.
Az igazság az, hogy memóriánk nem úgy működik, mint egy videokamera. Az emlékünkben néhány részlet kimarad, megváltozik.
Biztosan veled is előfordult már, hogy egy régi képre teljesen másképp emlékeztél. Talán az maradt meg benned, hogy nagybátyád autója kék volt, de azzal kell szembesülnöd, hogy zöld volt.
A memóriád olykor csal. Ezt mindig próbáld meg szem előtt tartani.

2. A nők többet beszélnek a férfiaknál


Másodszor pedig lássunk egy rendkívül elterjedt, népszerű mítoszt, miszerint a hölgyek többet beszélnek az uraknál. Ha feltesszük a kérdést egy férfinak, valószínűleg azt a választ kapjuk, hogy a nők sokkal többet beszélnek, de a tudomány ezt nem támasztja alá.
Az ezt vizsgáló kutatások kimutatták, hogy akármelyik nemről is beszélünk, egy ember naponta kb. 16000 szót ejt ki száján.
Igaz az is, hogy a hölgyek hajlamosak sokkal érzelmesebben fejezik ki gondolataikat és jobban érzékelik a non-verbális kommunikációt is.
Úgy tűnik, arra is van egy magyarázat, hogy a férfiak miért gondolják, hogy a hölgyek többet beszélnek náluk: a női hang magasabb és a férfi fül számára akár irritáló is lehet, ha hosszasan beszélnek hozzá.

 

A blogbejegyzést OnlinePszichológia pszichológus küldte be, kattints ide, hogy megtekintsd a szakember adatlapját!

 

KÉRDEZZEN TŐLÜNK