=

Itt kereshet szakembereink között.


KÉRDEZZEN TŐLÜNK

„Miért vagyok rosszkedvű?”
OnlinePszichológia
OnlinePszichológia
- 2017. 05. 18. 18:34

doll-1636128_1280.jpg

A rosszkedv 3 leggyakoribb oka

A hirtelen hangulatváltozásokat nem túl kellemes elviselnie a körülöttünk lévő embereknek. Amellett, hogy vitákat váltanak ki, még zavaróak is. Szintén zavaró tényező az, hogy az illető nem tudja, miért lett hirtelen rossz kedve.

A rosszkedv okai

Amikor környezetünk értetlenül fogadja haragunkat, általában kifogásszerű érvekkel jövünk. Valójában mi okozza a rosszkedvet?

1. Alváshiány

Az alvás mennyisége jelentősen befolyásolja azt, hogy mit gondolunk, és hogyan érezzük magunkat. Amikor keveset, esetleg kisebb, de gyakori megszakításokkal alszunk, agyunk nem regenerálódik teljesen. Ennek következtében a napi megpróbáltatásokkal is nehezebben birkózik meg.
Amikor keveset alszunk, ingerlékenyebbek vagyunk és a legegyszerűbb feladat elvégzése is nagyobb megterhelést jelent, mint akkor, amikor kialudtuk magunkat. Amikor elérkezik a nap azon pillanata, amikor valaki kérdéssel fordul hozzánk, hajlamosak vagyunk idegesen, kedvtelenül válaszolni, hiszen addigra már számos alkalommal nehézségekbe ütköztünk, próbálkozásaink kudarcba fulladtak.

2. Hosszú ideig fennálló stressz

A stressz a rosszkedv tökéletes táptalaja.
Nagyon ritkán (vagy egyáltalán nem) tudsz jó képet vágni ahhoz, ha folyamatosan szoronganod kell valami miatt.
A stresszes ember általában cinikus és pesszimista.
A neuroendokrin rendszernek pihenésre van szüksége és arra is, hogy végre megszabaduljon attól a számos feladattól, melyet a napi megpróbáltatások jelentenek. Amikor napokig nem tudunk megoldani valamit, csak görgetjük magunk előtt a problémát. Folyamatos stressznek vagyunk kitéve.

3. Az életfilozófiából adódó alapvető pesszimizmus

Létezik egyfajta levertség, mely a stressz okozta és az alváshiányból adódó levertségnél sokkal mélyebb, azonban annál kevésbé körülményes. Az, amely az életfilozófiából adódik, amely tapasztalatainkból építkezve segít (vagy nem segít) mindennapi életünkben.
A gondolkodásmód akár tudatos, akár tudattalan módon megváltoztatható. A pesszimisták mindig a szerencsének tulajdonítják sikereiket, míg a kudarcok saját képességeik elégtelenségébe tudhatóak be. Alapvetően arról van szó, hogy minden jóról a külső, míg minden rosszról a belső tényezők tehetnek.

 

A blogbejegyzést OnlinePszichológia pszichológus küldte be, kattints ide, hogy megtekintsd a szakember adatlapját!

 

KÉRDEZZEN TŐLÜNK