=

Itt kereshet szakembereink között.


KÉRDEZZEN TŐLÜNK

A könyvek hihetetlen hatása agyadra
OnlinePszichológia
OnlinePszichológia
- 2017. 05. 21. 18:39

still-life-1037378_1280.jpg

Ha hiszed, ha nem

Az olvasás nem csupán mindennapi örömforrásként fogható fel. Számos tanulmány bebizonyította, hogy ezen tevékenység jó hatással van agyunkra. Igazság szerint nincs olyan tevékenység, mely ne hagyna nyomot az idegrendszerünkben, ez alól az olvasás sem kivétel. Ráadásul, mivel könnyedén beépíthetjük napirendünkbe, a változást hamar tapasztaljuk.

Ha szeretnéd megismerni az olvasás pozitív hatásait agyadra, a lehető legjobb helyen jársz.

1. Az olvasás következtében fejlődnek az agyban kialakuló kapcsolatok


Bizonyított tény, hogy a könyvek olvasása következtében sok új kapcsolat alakul ki a neuronok között. Legalábbis így van ez a bal oldali halántéklebeny esetében. Ez a terület felel a nyelvhasználatért.
És mi hasznunk származik a növekvő neuron kapcsolatokból? Például csökkentheted a demencia kialakulásának veszélyét.
Ez azt jelenti, hogy persze az idő múlásával egyre több neuron kapcsolat tűnik el, az olvasással, azaz az új utak kialakításával segíthetsz agyadnak, hogy az egyes területek mégis kapcsolatban maradjanak egymással.

2. Az olvasás következtében empatikusabbak leszünk

Szintén megfigyelték azt, hogy a könyveket rendszeresen olvasók könnyebben bele tudják magukat képzelni más helyzetébe, azaz empatikusabbak. A háttérben az állhat, hogy az olvasás során azonosulunk a szereplőkkel, a főhőssel.

3. Az olvasás segít leküzdeni a stresszt

Az olvasással egy kicsit kiszakadunk a hétköznapokból, pár percre, órára a béke szigetére evezhetünk. Sokan azt állítják, hogy az olvasás sokkal hatásosabb a stressz ellen, mint a zenehallgatás, vagy a sétálás.

4. Ha olvasunk, jobban alszunk

A lefekvés előtti olvasás megnyugtató. Ennek magyarázata az, hogy amikor könyvet olvasunk, ellazulunk, kiszakadunk mindennapi életünkből, ha úgy tetszik, elmenekülünk saját problémáink elől.

5. Könyvekkel fejleszthető a memória


Bizonyított tény, hogy a zenehallgatás, valamint a versolvasás javítja a memóriát. Ennek oka, hogy bizonyos érzelmekkel kötjük össze a szavakat, így könnyebben elő tudjuk hívni az információt. Az érzelmek tehát nyomokként vezetnek el bennünket az emlékekhez.

 

A blogbejegyzést OnlinePszichológia pszichológus küldte be, kattints ide, hogy megtekintsd a szakember adatlapját!

 

KÉRDEZZEN TŐLÜNK