=

Itt kereshet szakembereink között.


KÉRDEZZEN TŐLÜNK

Bulimia
OnlinePszichológia
OnlinePszichológia
- 2017. 06. 01. 13:57

baker-1194428_1280.jpg

Avagy az evés foglyai

Manapság kevés olyan ember van, aki ne hallotta volna ezt a szót: bulimia. Viszont a nagy többség nem is sejti, milyen nehezen felismerhető, s meglepően gyakori betegségről is van szó. Mivel jár valójában? Mik az okai? Milyen lehetőségeink vannak a kezelésére?

A bulimia háromszor gyakoribb jelenség, mint hasonló társa, az anorexia, melyet szintén táplálkozási zavarként diagnosztizálnak.

Nem véletlenül jelent „farkasétvágyat” görögül, hisz a betegség falásrohamokkal jár. Rövid idő alatt, hatalmas mennyiségű és magas kalóriatartalmú ételt fogyasztanak el a betegek. Az ebből adódó bűntudat végett pedig különböző praktikákkal (pl. önmaguk meghánytatásával ) próbálják elkerülni a táplálékbevitel általi hízást.

Az egyik legszembetűnőbb különbség azonban a felismerhetőség. A bulimiás ember testalkatán, az anorexiáséval ellentétben, nem feltétlen veszünk észre változásokat.
Testsúlyuk sok esetben nem módosul.

Hogy szúrhatjuk ki tehát a betegeket környezetünkben? Mik az árulkodó jelek?

  •  szétroncsolt nyelőcső
  • kopott fogzománc
  • pszichés tünetek
  • alkoholhasználat
  • droghasználat
  • öngyilkossági kísérletek
  • személyiségzavarra utaló jelek

Akik ezzel a problémával küzdenek, betegesen félnek a súlygyarapodástól. A bulimiás megbetegedés főként fiataloknál lép fel (inkább a nőkre jellemző). 15 – 35 éves korig a leggyakoribb a megjelenése, de ezen belül is az érintettek többsége 18- 20 éves. Manapság a fiúknál és a fiatal férfiaknál is növekvő tendenciát mutat.

Mi okozza ezt a betegséget?

Sajnos legtöbbször nem csak arról van szó, hogy az alany „karcsúbb, szebb, jobb” szeretne lenni, a háttérben komolyabb lelki traumák állnak. Amik, akár gyermekkorban, akár felnőtt korban is kialakulhattak: magány, önértékelési problémák, szeretet utáni erős vágyódás.

A betegség kezelése, gyógyítása

Nagyon fontos, hogy a betegnek legyen segítsége, támasza. A gyógyulási folyamatot jelentősen lecsökkentheti a lelki megerősítés. Fontos, hogy érezzék, nem kell egyedül megküzdeniük a problémával. Pszichoterápiával a mögöttes személyiségzavarok megszüntethetőek. Több esetben hangulatjavító gyógyszereket is alkalmaznak. Az étvágy növelése és a szorongás kiiktatása elsődleges cél.

Persze az is előfordulhat, hogy a beteg spontán meggyógyul, de az esetek többségében a kezelés hatására szűnik meg a probléma.

 

A blogbejegyzést OnlinePszichológia pszichológus küldte be, kattints ide, hogy megtekintsd a szakember adatlapját!

 

KÉRDEZZEN TŐLÜNK