=

Itt kereshet szakembereink között.


KÉRDEZZEN TŐLÜNK

A tökéletes élmény bármikor elérhető!
CZECZ FRUZSINA
CZECZ FRUZSINA
- 2017. 03. 08. 14:08

timthumb (21).jpg

 A cikk elolvasása előtt pihenésképpen dőljön hátra, helyezkedjen el kényelmesen! Idézzen fel emlékei között egy olyan élményt, amikor felhőtlenül jól érezte magát! Amikor nem gondolt semmi külső tényezőre, csak belemerült valamilyen cselekvésbe! A képekhez kapcsolódhatnak illatok, ízek, hangok, érzések is. Mindent jól figyeljen meg, újra át is élheti az eseményt! 

 Ahány ember, annyi kép és emlék tört most elő. Van azonban valami közös bennük: ez az, amit Csíkszentmihályi Mihály „flow” élménynek, azaz áramlatnak nevezett. Lássuk, mi kell ahhoz, hogy egy élmény magával sodorjon!

A magyar származású, de Olaszországban született, Amerikában tanuló és dolgozó pszichológus számos hányattatás után az élet teljességét és a boldogságot kezdte kutatni. „Érdekes területet fedezett fel: rájött, hogy a festők képeik alkotása közben úgy viselkednek, mintha transzba estek volna; annyira leköti őket az alkotás élménye, hogy elfeledik a való világot. Ezt lehet érezni más tevékenység közben is (sakk, hegymászás stb.), amikor igazán jól érezzük magunkat. Megjelenik az alkotás élménye, a dicsőség, a vágy, a teljes bevonódás érzése, s ez a pszichológiai terület még kiaknázatlan az emberiség számára. Csíkszentmihályi Mihály, amikor professzori állást kapott az egyetemen, el is indította ilyen irányú kutatásait. Interjút készített olyan emberekkel, akik szívesen sportolnak, sakkoznak, táncolnak stb., és lejegyezte ezeket” – olvasható életrajzában.

Az interjúalanyok által elmesélt élményeket autotelikusnak nevezte. Ezek fő jellemzője, hogy önmagukban jutalmazó értékűek, csak magáért a cselekedetért történnek. Az „autotelikus” szó görög eredetű. Az „auto” jelentése: ön-, a „telos” pedig: cél. Ebből következik, hogy a kifejezés önmagáért való tevékenységet jelent, mit nem valamilyen remélt haszon miatt végzünk – magyarázza Csíkszentmihályi a Flow című könyvben. 
A szerző sokszor idéz gondolatokat olyan emberektől, akik átéltek autotelikus élményt. Ilyen lehet például egy sebész beszámolója: „Olyan élvezet dolgozni, hogy akkor is csinálnám, ha nem kellene.” Egy vitorlázó pedig a következőt mondta: „Sok időt és pénzt szánok erre a hajóra, de megéri – a nyomába sem érhet semmi annak az érzésnek, mikor vitorlázom vele.”

A tökéletes élmény, a flow számos helyzetben átélhető. Fontos összetevői a következők: 

  • konkrét feladatról van szó, ami a képességeinket próbára teszi, de nem haladja meg
  • világos a cél
  • a személy és a tevékenység nem különül el, a tevékenység és a tudatosság összeolvad
  • az időérzék megszűnik
  • kontroll érzésünk van a tevékenység fölött
  • az áramlatban maradáshoz a figyelem fókuszának fenntartása szükséges


A flow élmény nem tévesztendő össze a boldogság fogalmával! Ha valaki boldog, magára figyel, és a saját érzései, élményei hatása alatt van. Az áramlat élményre azonban pont ez nem igaz. Az áramlat élmény közben természetesen a boldogsághoz hasonló kellemes érzés, jó hangulat járja át minden porcikánkat, de eközben magával a tevékenységgel foglalkozunk, és ebben oldódunk fel. 

A tökéletes élmény átéléséhez nem kell nagy dolgokra gondolni, nem szükséges elutazni, drága eszközöket beszerezni! Képzeljünk csak el egy baráti beszélgetést, ahol egyre jobb lesz a hangulat, mindenki mesél valamit, folyamatosan be lehet kapcsolódni újabb történetekkel. Az időről teljesen megfeledkezve hajnalig tarthat a nevetés, a közös játék, az együtt átélt élmények felidézése. Ugyanezt az „áramlatot” megtapasztalhatjuk sport közben is, bármilyen ágáról legyen is szó. A közösségben átélt élmények szinte tálcán kínálják a flow élményét, de egyedül is átélhető hasonló. Ilyen lehet valamilyen művészi tevékenység, például rajz, festés, szobrászat, de akár az is, ha csak megnézünk egy alkotást a múzeumban. 

Ne szalasszuk el a lehetőséget, hogy a hétköznapokban is megtaláljuk az áramlat élmény erejét! Nem kell Renoir nyomdokaiba lépve gyönyörűen megkomponált képet alkotni ahhoz, hogy művészeti és kreatív énünket szabadjára engedjük. Akár a felújítással együtt járó szobafestésről van szó, akár valamilyen szép kézimunkáról, hímzésről, esetleg egy évszakhoz illő lakásdekoráció elkészítéséről – a lehetőségek tárháza végtelen. 
A fentiekben csupa szabadidőd tevékenységet tekintettünk át, ám a flow a munkahelyre is becsempészhető. A legunalmasabb vagy a legelfoglaltabb napok egyikén is akad egy kellemes kávészünet... Forrás: 
Csíkszentmihályi Mihály: FLOW. Az áramlat. A tökéletes élmény pszichológiája. Akadémiai Kiadó, Budapest, 2001. 
A cikkben olvasható szó szerint idézet forrása: 
Csíkszentmihályi Mihály: FLOW. Az áramlat. A tökéletes élmény pszichológiája. 
Akadémiai Kiadó, Budapest, 2001.  p. 107. (Az autotelikus élmény)

 

A blogbejegyzést CZECZ FRUZSINA pszichológus küldte be, kattints ide, hogy megtekintsd a szakember adatlapját!

 

KÉRDEZZEN TŐLÜNK