=

Itt kereshet szakembereink között.


KÉRDEZZEN TŐLÜNK

A nyugdíjba vonulás különböző fázisai
OnlinePszichológia
OnlinePszichológia
- 2017. 06. 10. 18:57

old-couple-2313286_1280.jpg

Virginia Richardson a nyugdíjba vonulási tanácsadás neves szakértője kézikönyvében a nyugdíjba vonulás kapcsán a következő szakaszokat emeli ki:

  1.  A nyugdíjba vonulást megelőző szakasz. Ebben az időszakban az ember egyre többet gondol a nyugdíja vonulásra és tervezgetni kezdi a nyugdíjas éveit. Gyakran érzékelhetjük azt, hogy egy „elszakadási folyamatban”érdeklődése fokozatosan csökken a munkahelyi tevékenység iránt. Nagy egyéni különbségeket láthatunk azonban a tudatos felkészülés, tervezés terén, és gyakori jelenség a „levonulással” kapcsolatos elhárítás, elkerülő magatartás is. Több kutató kiemeli az élet közép szakaszában kialakított életviteli stratégiák és beállítódás jelentőségét.

  2. A nyugdíjba vonulási döntés szakasza. Ebben a döntésben több tényező is szerepet kaphat, így az egyén egészségi állapota, a kedvezőtlenebbre forduló munkakörülmények, feladat nyomások és terhelődések, a nyugdíjba vonulás anyagi feltételeinek mérlegelése ép úgy, mint a családi viszonyokban bekövetkező változások /házastárs nyugdíjba vonulása, unokák születése, gondozásra szoruló családtagról gondoskodás/. A döntést gyakran befolyásolják a nyugdíjas léttel kapcsolatos pozitív várakozások is / megszabadulás a kötelezettségektől, régi vágyak tervek, hobbik megvalósításának lehetősége, szellemi függetlenség, alkotói szabadság/.
     
  3. A nyugdíjba vonulást követő adaptációs fázis amely rendszerint a nyugdíjba vonulást követő életviteli változások kapcsán felmerülő nehézségek feldolgozására irányul. Ez hozzávetőleg az első 4 – 6 hónapot érintő periódusa a nyugdíjas időszaknak, amelyben a nyugdíjba vonuló szembesül azzal, hogy várakozásaihoz képest a nyugdíjas lét gyakran olyan problémákat vet fel, amelyekkel korábban nem számolt, és elképzeléseit a realitásokhoz kell igazítania / a hosszú évek óta kialakult életviteli rutin felbomlása, a kapcsolati erőtér megváltozása, a családi viszonyok átalakulása, anyagi helyzet megváltozása/.
     
  4. A nyugdíjas lét életviteli rutinjának kialakulása, amely a stabilizálódás ellenére magába hordja a váratlan, kritikus életesemények kockázatát /betegségek megjelenése, kedvezőtlen egzisztenciális változások, gyász, vesztességek, izoláció, magány, fokozódó függőség, kiszolgáltatottság/.

     

A nemzetközi gyakorlatban önálló „műfajként” kialakult a nyugdíjba vonulási tanácsadás komplex rendszere, amely mint igénybe vehető szolgáltatás végig kíséri a nyugdíjba vonulás egyes fázisait. A hazai gyakorlatból a tanácsadásnak ez a vonulata teljesen hiányzik, ép úgy, mint az idősek életviteli támogatását és a gondozó családok segítését szolgáló gerontológiai tanácsadás is.

 

 

A blogbejegyzést OnlinePszichológia pszichológus küldte be, kattints ide, hogy megtekintsd a szakember adatlapját!

 

KÉRDEZZEN TŐLÜNK