=

Itt kereshet szakembereink között.


KÉRDEZZEN TŐLÜNK

Az alkoholizmus pszichológiai vetületei
OnlinePszichológia
OnlinePszichológia
- 2017. 06. 12. 17:04

kermit-1651325_1280.jpg

A függőség

Az alkoholfüggőség kialakulásában elsődlegesek azok a lelki szükségletek, amelyek az egyre gyakoribb és egyre több alkoholfogyasztást előidézik. Figyelmeztető jel, ha valaki egyre nagyobb mennyiségeket tud meginni anélkül, hogy látványosan részeg lenne. Az alkoholtűrő képesség, a tolerancia azonban nem minden alkoholhatással szemben alakul ki.

A függőség kialakulásának jellegzetes tünete a kontrollvesztés. Ez azt jelenti, hogy már nem tudják befolyásolni alkoholfogyasztásod idejét és mértékét, ha egyszer elkezdenek inni, nem tudják abbahagyni.

Az ivással kapcsolatos függő viselkedés jellegzetes velejárója, hogy az alkoholista gyakran gondol az ivásra, akkor is, amikor éppen nem iszik. Az elfogyasztott italmennyiséget bagatellizálja csakúgy, mint az ivás következményeit. Alkoholfogyasztását mindig képes megindokolni, gyakran az életben tapasztalt nehézségekkel.

Az alkoholbeteg leggyakrabban az alkohol hatásáért iszik és ebben hasonlatos minden más kábítószer-élvezőhöz. Az alkoholisták sokat isznak rövid idő alatt, gyakran titokban. Nem ritkán dugdossák az üvegeket a családtagok elől, biztonsági tartalékokat halmoznak fel.

Magzati alkohol szindróma

Ha a kismama rendszeresen fogyaszt alkoholt, ez a magzati alkohol szindróma kialakulásához vezethet. A szindróma csökkent születési súllyal, a növekedés elmaradásával, különböző fejlődési rendellenességek megjelenésével, valamint mentális retardáció (átlagosnál jóval alacsonyabb intelligenciaszint) kialakulásával jár együtt.

Az alkoholmegvonás tünetei

Ha hosszú ideig iszik az ember, majd az ivást hirtelen abbahagyja, fizikai és lelki megvonási tüneteid lesznek. Ezek közé tartozik a remegés, a szorongás, a csökkent kognitív funkciók, izzadás, túlérzékenység, ingerültség. Pszichikai tünetekhez tartoznak még a kilátástalanság, sivárság érzése, a megoldatlan problémák felett érzett aggodalom.

Delírium tremens

Az alkoholmegvonás legsúlyosabb formája a delírium tremens, amely az utolsó alkoholfogyasztást követő 24-72 órában alakulhat ki. Ez általános zavartsággal, hallucinációkkal, görcsökkel, keringési rendellenességgel jár együtt. A delírium tremens orvosi beavatkozás nélkül halálos kimenetelű is lehet, ezért gyanúja esetén a beteget mindenképpen azonnal kórházba kell szállítani.

 

A blogbejegyzést OnlinePszichológia pszichológus küldte be, kattints ide, hogy megtekintsd a szakember adatlapját!

 

KÉRDEZZEN TŐLÜNK