=

Itt kereshet szakembereink között.


KÉRDEZZEN TŐLÜNK

A haldoklás stádiumai
OnlinePszichológia
OnlinePszichológia
- 2017. 06. 15. 19:58

moor-1123968_1280.jpg

Elisabeth-Kübler Ross, az Egyesült Államokban élő svájci pszichiáter volt az első, aki a haldoklás stádiumait elkülönítette

1. Az elutasítás: Ez a hárítás időszaka, hiszen még nem készült fel arra, hogy szembe nézzen a betegségével. Tudnunk kell, hogy amikor a tényeket elutasítja, akkor védekezik. Azért bújik a betegség súlyosságának tagadása mögé, hogy erőt gyűjthessen. Pillanatnyilag nem bír el több információt a betegségről, a várható történésekről. A realitások figyelembe vétele lassan, fokozatosan segíti a beteget a tények felismerésében.

2. A düh: Amikor szembesül azzal, hogy az állapota súlyos, rendszerint megváltozik a viselkedése: dühössé, vádaskodóvá válik. Százszor felteszi a kérdést, amire senki sem tud válaszolni: „Miért pont velem történik mindez?”Gyakori reakció mások vádolása: nem fedezték fel időben a betegségét, pedig ő volt szűrővizsgálaton… félre kezelték… lázad mindenki ellen, mert keresi az okot, hogy miért történik ez? Valakire haragudnia kell, s ez a harag és düh a tehetetlenség érzéséből fakad, nem feltétlenül a megvádoltak hibáiból.

3. Az alkudozás:A teljes tagadás és a külvilág vádolása után a beteg figyelme fokozatosan önmagára terelődik. Feltámad a bűntudat, elkezdi az okokat a saját életében keresni. Megváltozik a magatartása is. Az agresszív, dühös, követelőző beteg most készségessé, együttműködővé válik. Kérései vannak: gondoskodást kér, fájdalommentességet, s a sorstól egy utolsó lehetőséget a túlélésre. A beteg ebben az időszakban erős késztetést érez arra, hogy végiggondolja az egész életét. Szüksége van arra, hogy elmondhassa vélt vagy valós bűneit.

4. A depresszió: Amikor a beteg szembesül azzal, hogy nem lát több lehetőséget maga előtt, nem maradt remény a gyógyulására – végtelen szomorúságot érez. Szomorúsága a befelé fordulástól a súlyos depresszióig fokozódhat. A depresszió oka a halállal való szembenézés nehézségei. A beteg küszködik a félelmeivel, eszébe jutnak a rémtörténetek, amelyek egyesek fájdalmas, gyötrelmes haláláról szólnak. Ebben az időszakban a beteget fárasztják a távolabbi ismerősök látogatásai. Egyre többet van a félálom állapotában.

5. A belenyugvás: A beteg egyre többet gondol közeledő halálára. Alig eszik, keveset beszél, távolodik az élettől. Nem érdeklik a hétköznapi élet eseményei, lekötik a saját érzései. Állandóan fáradtnak, gyengének érzi magát. Napközben is sokat szendereg. Legfőképpen nyugalomra vágyik.

 

A blogbejegyzést OnlinePszichológia pszichológus küldte be, kattints ide, hogy megtekintsd a szakember adatlapját!

 

KÉRDEZZEN TŐLÜNK